“El DFactory és un símbol de la indústria 4.0, on es creen aliances entre empreses i es generen nous negocis”
Pere Navarro Delegat especial de l’Estat i vicepresident del CZFB
Categories:
La logística ha esdevingut un dels sectors vitals de l’economia de Catalunya. Es calcula que aporta el voltant del 14% del PIB, ocupa a més de 170.000 persones i té un ecosistema creat amb unes 63.500 empreses. En aquest context, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) és un dels principals motors d’aquest desenvolupament, com així ho demostra any rere any amb la celebració d’esdeveniments com el Saló Internacional de la Logística (SIL), el Barcelona New Economy Week (BNEW) o amb l’impuls del DFactory, un pol d’innovació per a la indústria 4.0. L’actual delegat especial de l’Estat i vicepresident del CZFB, Pere Navarro, destaca el paper de l’entitat en el desenvolupament de tecnologies innovadores: “Barcelona és una marca molt potent, però la marca es construeix a partir dels diferents elements que passen a la ciutat i nosaltres som un dels motors de tot això”.
A principis d’any va veure la llum el Pla Estratègic 2025-2029 del CZFB, basat en tres eixos: el desenvolupament econòmic i social del territori, la integració urbana del Districte 4.0 i l’estratègia de sostenibilitat. Quines són les principals actuacions que es duran a terme?
En el tema de la implicació del que és l'activitat del consorci de Barcelona al territori, és justament el paper que té des del principi de la creació del consorci, que és la promoció econòmica. I com aquesta promoció econòmica intervé, de manera positiva, en la creació d'oportunitats, per tant, amb la potenciació de determinar les empreses, amb la creació de llocs de treball i amb el manteniment dels llocs de treball; entre d'altres. Per tant, estem parlant que tenim dues incubadores i això afecta, en sentit positiu, a la possibilitat, tant amb el tema de la impressió 3D com sobretot el tema de la logística 4.0, que és la que ara està més activa, que algunes idees d'aquestes persones es puguin convertir en una empresa que sigui capaç d'oferir un servei o uns productes, de facturar i, per tant, creïn llocs de treball. L'altre element que és realment rellevant és la presència del DFactory, un edifici que serveix com a símbol del qual és la indústria 4.0 i sobretot que serveix perquè les empreses que estan treballant aquí es puguin relacionar entre elles i creïn aliances entre elles i generin nous negocis. Tot això ho fem, evidentment, tenint en compte els ODS (objectius de desenvolupament sostenible), amb el foment del treball decent, la integració de les dones o quines aliances s'han de tenir des d'una entitat pública com és el CZFB, que té vocació d'estar en relació amb els ens privats. I, pel que fa a la integració urbana, és fer que aquest polígon industrial es converteixi en un districte, un districte 4.0. I aquí la nomenclatura té molta intenció, perquè un polígon industrial és un lloc on hi ha fàbriques i un districte és un lloc molt urbà, en què passen altres coses també. Per tant, treballem per millorar l'aprofitament dels terrenys del polígon industrial, l'economia i la connectivitat amb la resta de la ciutat de Barcelona i de l'àmbit metropolità. Hem de fer que sigui el màxim d'accessible, però també que hem d'intentar que sigui el màxim d'atractiu.
"La nomenclatura de districte 4.0 té molta intenció, perquè un polígon industrial és un lloc on hi ha fàbriques i un districte és un lloc molt urbà, en què passen altres coses també"
En la presentació del programa també es va mencionar la sostenibilitat econòmica com a possible quart eix que ho engloba tot. Quin pes té com a complement dels tres eixos anteriors?
La sostenibilitat econòmica és principal perquè nosaltres no rebem ni un euro de cap entitat, de cap institució. La nostra única font d'ingressos és els lloguers que cobrem, especialment per les empreses que estan en el polígon industrial, però també en edificis, o aquí, per exemple, les empreses que estan aquí, o en edificis que gestionem a la ciutat de Barcelona. Per tant, hem de ser sostenibles econòmicament, a partir d'aquesta gestió, per utilitzar aquests beneficis, reinvertir-los, per fer que, per exemple, el DFactory o que les incubadores puguin continuar funcionant. La sostenibilitat econòmica és la base perquè tot això funcioni.
Barcelona és un dels epicentres mundials de congressos tecnològics com el MWC, l’ISE o el IOT Solutions Congress. En aquest escenari de context mundial, quin és el paper del CZFB en el desenvolupament de tecnologies innovadores?
Nosaltres som, d'alguna manera, un dels motors d'això. Barcelona és una marca molt potent, però la marca es construeix a partir dels diferents elements que passen a la ciutat. Barcelona és una capital mundial en temes de salut, per exemple, és una capital mundial en temes com el MWC, la Smart City Expo World Congress... Tot això passa a la ciutat i serveix per posar en relleu i per anar aportant valor a aquesta marca. És més que una postal, si no que genera moltes oportunitats. Per exemple, a la incubadora de logística 4.0 hi ha gent de molts països al món. Per què? Evidentment, han vingut aquí perquè es viu bé, però també perquè hi ha oportunitats. I és que la gent va, i especialment la gent jove, al lloc on pot créixer i pot desenvolupar-se. Barcelona funciona per això, i funciona gràcies, en part, al CZFB, però no només. És la suma de tot això.
Quina valoració fa del SIL 2025 i quina importància té el congrés a escala global?
Abans que es faci el SIL, tenim expectatives. Després que s'hagi fet, les expectatives es converteixen en realitat i la realitat és molt positiva. La logística, tant en la part de fira en què les empreses ensenyen què és el que fan, com en la part de congrés, amb 350 ponents que aporten coneixement, solucions i reptes; és molt important. Fa que el món es bellugui i, si no hi ha logística, això no arriba aquí. En el SIL 2025, des del punt de vista de l'assistència, es va millorar i estem molt satisfets.
"Abans que es faci el SIL, tenim expectatives; i, després que s'hagi fet, les expectatives es converteixen en una realitat molt positiva"
La DFactory Barcelona supera actualment el 85% de la seva ocupació i ja es planteja una ampliació per incorporar més empreses que usin, en part, tecnologies punteres. Quin impacte es calcula que suposarà pel que fa a la creació de llocs de feina?
El DFactory deu bellugar una galàxia aproximadament de 500 persones, directes i generats per l'activitat que hi ha aquí. Això és molt irregular, perquè hi ha empreses que arriben, altres que se'n van. Aquí, una empresa amb molta tecnologia, no cal que estiguin aquí 30 anys, hi ha més mobilitat. Però en general el que nosaltres preveiem és que hi hagi aquest entorn de mig miler de persones que poden ampliar-se també si calculem tots els actes que es fan a l'auditori. Volem avançar en el sector de la salut i de l'alimentació. Aquí no hi ha empreses que es dediquen a una sola cosa, sinó que les empreses es dediquen a una mica de tot el que és indústria 4.0.
Quina és la presència internacional de les companyies que estan presents al DFactory?
Com que tot es mou molt, el percentatge concret no el tenim, però tenim una llista d'empreses on es barregen grans empreses, grans multinacionals i empreses també més petites, però que volen estar aquí. La idea és que aquesta barreja serveixi perquè aparegui la relació.
I aquestes ja tenien penetració en el mercat català o espanyol o han vingut específicament a la recerca d'aquest ecosistema?
Hi ha una mica de tot. El boca-orella funciona força bé, però totes venen aquí, en primer lloc, perquè la imatge que té això és espectacular i estan tots els altres. Altres venen perquè aquí hi ha molts clients seus, per exemple. El DFactory ja és global, un centre de referència de la indústria 4.0 del món.
"El DFactory ja és global, s'ha convertit en un centre de referència de la indústria 4.0 del món"
L’energia verda també està a l’alça en la majoria de les empreses del CZFB. Es tracta d’un dels elements indiscutibles pel creixement de la Zona Franca?
Totes les empreses, les més noves i les més tradicionals, el tema dels ODS i l'energia verda ho porten de sèrie. Això representa un valor afegit al valor de la marca de l'empresa.
Segons la seva experiència, com està evolucionant en els últims anys el sector logístic amb l’entrada de la intel·ligència artificial (IA)?
La intel·ligència artificial s'ha democratitzat absolutament. Jo crec que totes les empreses que hi ha aquí, algunes abans i d’altres després, utilitzen eines d'IA i tenim alguna empresa que està desenvolupant coses que tenen a veure amb l'evolució d'aquesta tecnologia. De fet, el CZFB, com a empresa pública, forma part de la fundació Hermes, on hi ha les principals empreses del país i gent acadèmica que fan estudis sobre l'impacte de tot el món digital, especialment el que ens afecta als drets de les persones.
Quin rol tindrà el vehicle connectat en un futur a curt termini en el CZFB?
Jo mateix estic en un grup que estem treballant amb el tema del vehicle connectat per veure què implica tota la informació que té el teu vehicle, la teva privacitat... Tot això ho estem debatent i, per tant, nosaltres som actors com a empresa i com a lloc on hi ha altres empreses protagonistes. Això lliga que hem fet el primer circuit de proves en obert en carrers pel vehicle connectat, el primer de tota Espanya.
Per fomentar la presència de les dones en aquest àmbit i la igualtat de gènere, s’ha impulsat el Consell de la Dona ZF. En què consisteix i quina activitat es contempla que tingui?
Des que el CZFB vam crear el primer consell de la dona que coneguem en un àmbit com aquest, un àmbit industrial i logístic. Això va ser el març del 2020 i el 2021 es va fer un esdeveniment de tres dies amb dones i homes referents on es va parlar de la presència femenina, de la igualtat d'oportunitats i del conjunt de la societat. Els primers dos anys es va fer l'acte sense públic i en platós, retransmetent-ho en viu, però en els darrers anys ho hem fet a l'auditori del DFactory amb públic.
I, per altra banda, hi ha el programa Feel the ZF Power. Quin és l’objectiu d’aquest?
Aquesta és una altra de les activitats que ens fa molta il·lusió. El Feel the ZF Power és amb nens i nenes que visiten empreses que estan aquí, a prop del polígon industrial per veure com treballen, fabriquen, com funciona la logística, etcètera. L'objectiu és despertar vocacions als nens i nenes, sobretot nenes, perquè volem animar a fer carreres STEM i treballar en aquest àmbit. El que nosaltres volem fer és que la gent es prepari, es formi i aporti el seu talent al conjunt de la societat. I estem molt contents de com surt aquest programa.
“L'objectiu del Feel the ZF Power és despertar vocacions als nens i nenes i animar-los a fer carreres STEM i treballar en aquest àmbit”
Quin rol juga té la Barcelona New Economy Week (BNEW), que celebra la seva sisena edició del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2025, en la consolidació de la capital catalana com a referent internacional?
Esperem jugar el rol que esperàvem que tingués la primera edició. El 2020 va aparèixer la idea de fer un esdeveniment híbrid, presencial i digital, que ens permetés agrupar la presència física de la gent amb la presència digital. La idea del BNEW era crear una finestra d'optimisme pel que fa a la nova economia, després d'un moment molt dur, no només d'un punt de vista de la salut, sinó d'un punt de vista econòmic, acceptant la logística que va funcionar, però hi havia moltes coses que estaven aturades. I l'origen d'allò va ser crear aquest espai, i és el que conservem fins al dia d'avui, i és el que passarà aquest any. Crear un espai de relació entre diferents verticals, que tenim el tema de talent, sostenibilitat, salut, mobilitat, experiència i indústria digital. Busquem aportar coneixement, criteri, solucions, propostes en tots aquests camps i una de les característiques que té el BNEW és que les persones que participen, tant ponents com assistents, siguin presencials o digitals, són persones que tenen capacitat de decisió a les seves empreses, persones que estan en un nivell executiu molt elevat.