Empordàlia: visió artificial per classificar olives i millorar la qualitat de l’oli
El projecte ETRIA fa ús de la IA per determinar qualsevol defecte o tara i conèixer el percentatge d’olives sanes que entren a molí
Categories:
Seleccionar la millor matèria primera no sempre ha estat una tasca fàcil i, en els temps actuals, la tecnologia ha donat un cop de mà a cellers i productors. Aquest és el cas d’Empordàlia, amb el projecte ETRIA, que utilitza la visió artificial per classificar les olives abans que aquestes entrin a molí. La intel·ligència artificial (IA) és capaç de determinar a la velocitat que aquestes van passant, quines tenen alguna tara o qualsevol altre defecte i, alhora, quin percentatge d’olives sanes hi ha, cosa molt important per poder classificar la partida de l’oli en funció de la qualitat. Amb aquesta solució, la companyia ha estat distingida amb el premi en categoria del sector primari en els guardons Catalunya Impacta, que atorga el Cercle Tecnològic.
L’aparell pot realitzar unes 100 fotografies per segon i actualment treballa amb una producció d’uns 15.000 quilos d’olives per hora. “La màquina converteix les imatges en dades gràfiques a l’ordinador, que indiquen el percentatge d’olives malmeses i el percentatge d’olives de cada color, des del verd més intens fins al negre de les olives més madures”, indica el director gerent d’Empordàlia, Simon Casanovas. També permet diferenciar, a part del color, les impureses o la presència d’algun insecte.
En el projecte ha col·laborat Basetis, encarregada de desenvolupar el sistema. “L’empresa va dir que podia detectar les olives sanes de les quals no ho eren i les que podien tenir una mosca de les que no”, afegeix Casanovas, “i vam decidir provar-ho”. El nou mètode va arribar a la companyia l’any passat amb l’objectiu de posar a prova aquest sistema pioner amb intel·ligència artificial per millorar la qualitat de l’oli. De fet, preveuen obtenir uns 120.000 quilos d’oli en la campanya actual, una xifra que se situa dins la normalitat de la cooperativa, després de tres anys amb produccions per sota de l’habitual a causa de la sequera.
Definint la qualitat de l’oli
El director gerent d’Empordàlia apunta que “l’oliva normalment es divideix en cinc colors, que permeten calcular l’anomenat índex de maduresa, utilitzat per definir el perfil de l’oli”. I recorda que “com més verda, més aromàtic i intens serà l’oli; mentre que, com més madura, més dolç”. Així doncs, amb aquest sistema, l’empresa pot trobar amb més facilitat el punt òptim de maduresa per obtenir el perfil d’aromes i gustos que desitgen. A més, insisteix que “per fer un oli de qualitat, no es pot baixar del 90% d’olives sanes” i que, a part de la revisió que duu a terme la màquina, també hi ha un control visual per part del personal.
Amb aquest sistema d’IA, Empordàlia pot trobar amb més facilitat el punt òptim de maduresa per obtenir el perfil d’aromes i gustos que desitgen
Pel que fa als objectius de futur, Simon Casanovas assenyala que, a partir de l’índex de maduresa, que prové de percentatges d’olives de cada color, el sistema podrà saber quin perfil d’oli s’obtindrà en cada cas. “Això ha de permetre determinar el moment òptim de collita per aconseguir el perfil d’oli desitjat”, remarca, “aquest coneixement ens servirà per a la següent campanya, per recomanar prospeccions a les oliveres i indicar quin és el moment ideal per collir”.
A part de classificar el grau de maduresa de les olives, aquesta tecnologia també pot servir per donar pistes als cellers sobre l’estat de les seves oliveres. “Quan detecta olives malmeses i apareixen paràmetres que indiquen danys de la mosca de l’olivera, podem intuir que aquell productor no ha aplicat les eines adequades per evitar aquest defecte”, comenta el director gerent, tot i que aquest no és l’objectiu principal de la solució tecnològica, que té com a propòsit principal classificar les olives segons la qualitat amb què arriben.