La tecnologia que construirà les cases del futur

L’aplicació del programari BIM permet combinar disseny en 3D, temps real i ‘big data’ per optimitzar i fa més sostenible una activitat tan analògica com l’edificació

Categories:

Aida Corón

El ‘BIM, BAM, BOOM!’ sorgeix de l’aplicació de les dades en tot el procés, des del disseny fins a l’administració dels edificis
El ‘BIM, BAM, BOOM!’ sorgeix de l’aplicació de les dades en tot el procés, des del disseny fins a l’administració dels edificis | CC0

La digitalització s’ha convertit en una de les paraules més utilitzades el 2020. La pandèmia de la covid-19 ha fet que processos que fins ara fèiem de manera analògica hagin hagut d’introduir la tecnologia, com hem vist amb la compra, l’escola o la feina. Però no ha arribat a tot arreu, la construcció encara no ha fet el pas i no ha estat perquè no vol. “Hi ha països com Finlàndia, els Estats Units o Singapur que fa més de 15 anys que han implantat la tecnologia. Nosaltres vam lluitar-ho durant 10 anys i ara ja tenim legislació sobre el tema. El retard ve perquè la llei ha estat massa lenta aprovar-se”, explica el director del Congrés Nacional d’Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, Ignasi Pérez Arnal.

El 2014, el parlament de la Unió Europea va donar llum verda a una directiva que recomanava l’adjudicació de projectes i obres públiques a propostes basades en l’ús del software Building Information Modeling (BIM). Des de llavors, han estat diversos els països que han adaptat la seva normativa a la legislació europea, i l’Estat espanyol també ho ha fet, “però dels últims”, afirma Pérez Arnal. “Es va implementar el 2018, el que significa que hem perdut 4 anys en avançar amb la tecnologia i l’optimització dels recursos”, afegeix. Precisament els reptes als quals s’enfronta ara la indústria es presenten aquests dies a Barcelona en el marc del Rebuild 2020.

Pérez Arnal: “Ara que s’acosta la revolució 4.0, la d’internet i el treball col·laboratiu, la construcció encara no sap ni tant sols la revolució 1.0”

Però no es tracta només d’una trava legislativa, tal com apunta el també CEO de BIM Academy, sinó d’un problema estructural: “Tenim una productivitat molt baixa des de fa 60 anys. És un dèficit que tenen tots els països perquè en el sector es guanyen tants diners que per què innovar. Ara que s’acosta la revolució 4.0, la d’internet i el treball col·laboratiu, la construcció encara no sap ni tant sols la revolució 1.0”. D’aquí que situï la industrialització, la digitalització i la sostenibilitat com els eixos on la transformació és urgent.

Aplicar les dades abans de construir

A qui no li ve a la ment un plànol en paper quan pensa en el disseny d’una obra? Fa anys que la indústria va fer un petit salt cap a l’ordinador amb l’ús del 2D  amb programaris com Autocad. El següent pas, l’actual, és anar cap al 3D i és possible gràcies a l’esmentat BIM. “Es tracta d’una digitalització dels projectes que permet, a més, obtenir dades i gestionar tota aquesta informació. Els arquitectes i enginyers ara utilitzen el big data”, explica Pérez Arnal. Metres, preus, temps, imprevistos... tot es converteix en informació numèrica que el software ofereix als professionals dades clau per optimitzar tot el procés d’edificació. I a més a més és compartit, el que significa que “no et trobaràs de cop i volta que el tub de l’aire condicionat no pot passar per on estava previst”, posa com a exemple l’especialista, “ara tothom està informat dels canvis que es fan”. I és que eines tan conegudes com Google Drive o Dropbox van posar la primera pedra en la compartició en línia de documents, però no va arribar al sector fins que BIM ho va posar a les mans de les empreses.

Les dades en combinació amb la internet de les coses crea bessons digitals que permeten construir de manera més eficient

Però la clau de la tecnologia, per al director de BIM6D Consulting, Fernando Morales, és la possibilitat de treballar amb simulacions: “Podem valorar diferents opcions amb sistemes diversos per comparar costos i fer una estratègia de planificació en temps real. Invertint en digitalització podem anticipar-nos i fer proves per saber què és més barat i eficient”. Aquestes bases de dades van més enllà i ja s’estan combinant amb altres tecnologies com la internet de les coses. “Amb el sistema SCADA ja podem monitorar l’electricitat d’un bloc, però si ho vinculem amb els models digitals en 3D, apareix una nova tecnologia que és la del bessó digital”, apunta Morales, “funciona per simular diferents estats de l’edifici abans que tingui problemes, veure consums energètics o sistemes d’alarma, temps d’evacuació en cas d’incendi... és un gran pas endavant”.

Els ODS també en la construcció

Si el disseny dels plànols en 3D amb tota la informació que l’acompanya fa referència al BIM, quan aquests passen a la fase de construcció entra en joc el BAM (Building Assembly Modeling). La incorporació de les dades en aquesta etapa permet reduir els costos d’edificació i agilitzar la feina gràcies a la reducció d’imprevistos i a la planificació acurada dels terminis. Finalment, un cop es té construïda l’obra i s’entrega a l’administrador, es parla del BOOM (Building Operation Modeling), i facilita la gestió de la infraestructura de manera intel·ligent a partir de les dades que es monitoren en temps real amb la tecnologia.

“BIM, BAM, BOOM!” és el procés, i alhora joc de paraules, que defineix el present i futur d’un sector que està fent mans i mànigues per adaptar el seu funcionament als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. “Ara podem unir totes les dades i creuar-les per crear projectes que eficients energèticament, amb baix consum d’emissions de CO2, que pensin en la generació de residus... sense el BIM no ho podíem fer”, insisteix Pérez Arnal.

El ‘BIM, BAM, BOOM!’ sorgeix de l’aplicació de les dades en tot el procés, des del disseny fins a l’administració dels edificis

A la tecnologia se li uneixen també noves vies d’edificació. El totxo i el ciment ara donen pas a altres materials com el pladur o el formigó per construir cases modulars. Cada cop són més les constructores que opten per la fabricació de peces a la seva nau que es traslladen després al terreny físic i s’uneixen com si fos un puzle. “Permeten tenir obres amb un consum d’aigua molt baix i sense el soroll o la pols que sempre hem vist”, explica el director del Congrés.

 Anar cap a un model que encaixi en l’economia circular és un dels objectius del sector. Segons Pérez Arnal, la construcció és el sector que produeix “més de la meitat dels residus urbans”, un fet que és “insostenible”. “Mentre que alguns sectors parlen del reciclatge, per a nosaltres és impossible. Enderroquem i aprofitem el 0%, això ha de canviar”, defensa, i assegura que el BIM ha de ser la clau per dissenyar noves construccions més sostenibles i amb una vida més llarga.