Midori, l’app que converteix el reciclatge en descomptes

La ‘start-up’ catalana incentiva un canvi d’hàbits cap a la sostenibilitat a través de la gamificació de la selecció de residus i la reutilització d’objectes

Categories:

Aida Corón

Midori usa una plataforma que fomenta la interacció i un canvi d'hàbits a partir d'incentius
Midori usa una plataforma que fomenta la interacció i un canvi d'hàbits a partir d'incentius | Cedida

Tenir una actitud amable amb el medi ambient no consisteix només a separar els residus per al reciclatge. Comprar menys productes envasats, optar pel vidre per davant del plàstic o pels tuppers quan es tracta de guardar aliments, o bé donar una segona vida a certs productes també són accions que poden ajudar al planeta. Fer tot això pot convertir-se en un joc i, a més a més, donar-te punts per obtenir descomptes i altres beneficis. Això és el que proposa l’app Midori, creada per Alejandro Ponce, per incentivar una actitud proactiva envers l’adquisició de nous hàbits més sostenibles.

Des de petit, Ponce ha vist a casa seva com el seu pare insistia en la importància de l’economia circular. “Treballa en el sector de l’etiquetatge i l’envasat d’aliments i sempre ha intentat animar-nos a reciclar”, relata, “vaig pensar que calia incentivar aquesta actitud, ja que la voràgine del dia a dia fa difícil adoptar nous hàbits”. La idea l’ha perseguit durant anys, fins i tot va ser el seu projecte de final de la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses, i la pandèmia ha estat aquell moment de pausa i reflexió necessari per dedicar-hi el temps adequat per aconseguir que reciclar i reutilitzar sigui fàcil i divertit.

Un ‘Fortnite’ per reciclar

La base de l’aplicació està inspirada en Fortnite. Els usuaris fan accions, les comparteixen amb la comunitat, pugen de nivell i reben punts que es poden bescanviar. Així, si una persona recicla un envàs, repara un aparell o reutilitza alguna cosa en desús, i ho mostra a la comunitat, els companys de la plataforma ho valoraran. Com més accions validin, més recompenses. “Hem gamificat un projecte de reciclatge”, resumeix el fundador i CEO de la start-up.

Ponce: “La gent canviarà cap a uns hàbits de consum sostenibles amb eines que ho converteixin en una experiència, no s’aconseguirà només apel·lant a la consciència”

En aquests primers mesos en dansa, el supermercat en línia Ulabox i la companyia de rentatge de vehicles ecològic Plazy són partners de la plataforma. La primera ofereix un descompte pels punts obtinguts, mentre que la segona ofereix una neteja en sec del cotxe per evitar el malbaratament d’aigua. Des de l’agost, quan es va llançar Midori, els 150 usuaris actius han acumulat més de 1.000 accions i han rebut prop de 150.000 punts.

El rerefons de tot és tenir una excusa per connectar-se i actuar. Tant pot ser fer una bona acció i compartir-la, com avaluar què han fet els altres usuaris. I és que no és difícil incentivar que tota aquesta màgia sorgeixi, afirma Ponce, ja que “la sostenibilitat ens surt de dins encara que no en siguis conscient, només cal una empenta que ho faci divertit o et motivi”. Aquest és el punt d’inflexió que, diu, falta: “La gent canviarà cap a uns hàbits de consum sostenibles amb eines que ho converteixin en una experiència, no s’aconseguirà només apel·lant a la consciència”.

Més enllà d’una comunitat

La plataforma està preparada perquè les empreses, a més de participar-hi amb el pagament d’una quota per oferir serveis a usuaris i captar clients, també poden importar la tecnologia del programa de punts i muntar un Midori propi. La proposta és que els treballadors tinguin la motivació que els falta per promoure un canvi d’hàbits.

La solució també preu expandir-se per entrar de ple en procés de reciclatge. A curt termini, Ponce té previst facilitar contenidors petits als usuaris perquè els tinguin a casa i truquin a la start-up quan estiguin plens. “Així, reciclarem i vendrem el material a les empreses fabricants”, assenyala, “serà com convertir-nos en un gestor de residus que cobreix la demanda que generem a la comunitat”.

La plataforma compta amb una base de dades de productes que ajuda els usuaris a llençar l’envàs en el contenidor corresponent

Una altra de les funcionalitats que ja es troba en marxa, però que anirà creixent amb la col·laboració dels usuaris, és la d’oferir una guia per al bon reciclatge. Sovint ens trobem davant d’envasos formats per materials diversos que generen dubtes sobre el contenidor on han d’anar. Midori ho soluciona amb una base de dades que inclou el codi de barres de diversos productes perquè qualsevol persona pugui escanejar-lo i consultar què diu l’aplicació. “Ara mateix és un recull petit amb els productes més populars a Espanya que trobem al supermercat, però demanem a la comunitat que ens ajudi a fer-la créixer i ens enviï aquells que no apareixen”, explica el fundador. Un procés de cocreació que enforteix el rol de l’usuari com a protagonista del canvi d’hàbits.