La covid-19 intensifica la guerra entre els operadors de telecomunicacions

La limitació de les portabilitats durant la pandèmia augmenta la competitivitat en un mercat cada cop amb més actors i menys marge de maniobra

Aida Corón

L'entrada de nous operadors al mercats augmentaran la competència
L'entrada de nous operadors al mercats augmentaran la competència | Movistar

La suspensió de les portabilitats durant el confinament a causa de la covid-19 ha generat debat en el sector de les telecomunicacions. El govern va limitar el nombre de migracions amb arguments sanitaris: calia vetllar per la seguretat dels treballadors que haurien de fer la instal·lació; però els operadors més petits van posar el crit al cel al veure que aquesta mesura podria aturar temporalment la fuga de clients de les grans empreses. I és que el degoteig de línies mòbil i fixes que marxen de les propostes de Movistar, Orange i Vodafone ha estat constant en els últims anys. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 2019 les principals empreses aglutinaven el 77,8% de les línies de mòbil, un 2% menys que l’any anterior. Això suposa el canvi de companyia d’un total de 7,3 milions de números, una xifra rècord que només va donar un saldo positiu als operadors mòbils virtuals (OMV) i a MásMóvil.

La realitat és que el nombre de portabilitats es va limitar a quotes diàries del 25% per operador en mòbil i de 50 portabilitats al dia en telèfon fixe. La CNMC va explicar en aquell moment que gairebé vuit de cada 10 clients espanyols tenien contractes amb les dues línies vinculades, per això la decisió de fixar un nombre determinat de migracions a companyies en el cas de les línies fixes.

En aquest temps, Movistar va perdre un total de 57.000 línies mòbil al febrer, mentre que al març, ja amb l’entrada en vigor de la suspensió, en van ser 18.000. En el cas d’Orange, va passar de les 59.000 fugues a les 40.000 en el primer mes de pandèmia. En canvi, MásMóvil ha passat de guanyar 58.000 clients nous durant l’inici del 2020 a reduir l’arribada de nous contractes fins als 31.000 al març.

Un decret llei amb dos fronts

Una de les veus més dures contra el decret llei ha estat la del CEO de Parlem, Ernest Pérez-Mas, qui assegura que la mesura es va aprovar “per protegir l’oligopoli de Telefónica i Orange perquè es quedaven sense el futbol i la gent continuava pagant preus molt alts”. Critica que la mesura es va prendre exercint “pressió i al·legant que hi hauria problemes amb el virus quan la realitat era el futbol”. “Ja perdien clients abans i n’haurien perdut més o s’haurien vist obligats a abaixar els preus perquè no donaven el servei”, afegeix.

La companyia va iniciar el 2020 amb un creixement al voltant del 35% respecte del 2019 i entre els mesos de març a maig es va veure frenat. “Calculàvem que, si tot anava bé, arribaríem a duplicar la quota de negoci a finals d’any, però ara preveiem que ens quedem en el 70%”, explica Pérez-Mas, qui situa la “flexibilitat per triar què necessites i què vols pagar” com a argument de l’augment de portabilitats en els últims mesos.

Pérez-Mas critica que la mesura es va aplicar "per protegir l’oligopoli de Telefónica i Orange"

Qui també ha notat els efectes de la limitació és Fibracat. “Se’ns han paralitzat relativament les vendes durant dos mesos. Però el sector és afortunat perquè, pel fet de ser un servei bàsic, hem tingut continuïtat”, apunta la CMO, Meritxell Bautista, que especifica que l’empresa ha pogut salvar el negoci de la fibra òptica, però ha crescut en el de mòbil.

Malgrat que reconeix que el decret llei ha beneficiat les grans companyies, remarca que va ser una decisió presa en conjunt: “Fibracat és dins de l’Associació d’Operadores per a la Portabilitat Mòbil i ens vam reunir a Madrid amb els altres que en formen part i vam poder dir la nostra opinió. Hi vam estar d’acord perquè s’evitava posar en perill des del tècnic fins al client i es garantia que, qui no tingués internet, en pogués tenir”.

Bautista: "S’evitava posar en perill des del tècnic fins al client i es garantia que, qui no tingués internet, en pogués tenir”

La prèvia al nou curs

Els mesos d’estiu s’albiraven com la fase prèvia a un enduriment de la competència entre companyies a partir del setembre. Els últims informes de la CNMC sobre la satisfacció dels clients en serveis diversos com el gas, l’electricitat i les telecomunicacions, els paquets de televisió amb futbol, cinema i sèries sumen un 7% més de clients insatisfets que en el trimestre anterior, i fins al 70% ho atribueix a un preu massa alt. “Movistar va crear el pack Fusión el 2014”, relata Pérez-Mas sobre l’origen de les ofertes actuals, “tenia com a avantatge la bona cobertura, pel que tancant un paquet, el client ho compraria tot i s’evitaria que els petits poguessin créixer en mòbil”.

El model s’ha sostingut en el temps i l’auge de les plataformes en streaming i els esports hi ha ajudat. “Van saber veure el negoci i ho van aprofitar”, reconeix el CEO de Parlem, qui es mostra convençut que, sense la limitació de les portabilitats, molts clients s’haurien donat de baixa dels paquets. “Ara ha tornat el futbol i, com que la gent no pot anar al camp, no hi haurà aquesta repercussió”, assenyala, però insisteix que “les ofertes de ‘ho tinc tot i t’ho dono per 50 euros’ haurà de baixar i tornarem a la guerra del low cost”. Una afirmació sobre la qual Movistar no ha fet valoracions i ha assegurat que no preveu canvis en l’estratègia a curt termini.

Pérez-Mas: “Les ofertes de ‘ho tinc tot i t’ho dono per 50 euros’ haurà de baixar i tornarem a la guerra del 'low cost'”

Però més enllà del retorn dels partits, l’entrada de nous operadors en el que queda d’any generarà moviments al sector. La CMO de Fibracat recorda que s’han de recuperar les vendes perdudes i que, de la mateixa manera que es van haver d’efectuar totes les portabilitats pausades per les mesures de manera immediata, les companyies intensificaran les ofertes. “Ara s’ha de recuperar les vendes que no s’han fet en els últims mesos per acostar-se al màxim al pla de negoci de principis d’any”, detalla, “serà un segon semestre amb factors que faran que el mercat sigui més salvatge”.

La telefonia mòbil continuarà sent el rei dels balls entre companyies per veure qui ofereix més dades a menys preu perquè la immediatesa és ja una necessitat. El client no s’espera a descarregar els vídeos de les xarxes socials o a veure un capítol de la sèrie a casa, sinó que el contingut audiovisual en línia es consumeix ja a qualsevol lloc. Per contra, les trucades continuaran com les oblidades i la banda ampla apunta a mantenir la dinàmica de paquets tancats.