Splash-apps: la ‘start-up’ nascuda de la curiositat

Amb només 19 anys, Pol Villaverde és el creador d’una aplicació mòbil que ha ajudat menuts i grans a aprendre les síl·labes i millorar l’ortografia catalana durant el confinament

Aida Corón

El joc per aprendre ortografia catalana va arribar al sistema educatiu durant la pandèmia
El joc per aprendre ortografia catalana va arribar al sistema educatiu durant la pandèmia | Splash-apps

En Pol Villaverde té 19 anys i programa apps des que feia tercer d’ESO, una passió que va descobrir a classe quan van dedicar una petita sessió a la creació d’eines tecnològiques. “Vaig veure que es poden fer aplicacions sense programar, em va picar la curiositat i m’hi vaig enganxar”, explica, una troballa que el va portar a crear un tres en ratlla que va sumar 500 descàrregues el primer any. “És una xifra petita, però a mi, que acabava de començar, ja em semblava molt!”, recorda amb un punt de nostàlgia, i és que ara ja suma un total d’11 apps amb prop de 235.000 usuaris i 15.000 descàrregues mensuals. Totes elles, aplegades sota el paraigua de Splash-apps, la que aspira que algun dia sigui una start-up dedicada a la creació de solucions amb impacte social.

Després de la primera aplicació basada en el joc tradicional del tres en ratlla, Villaverde va continuar amb un joc que permet avaluar el nivell de vista. Però el punt d’inflexió es va donar al batxillerat, quan va aprofitar el treball de recerca per crear tres apps per als sectors de la salut, l’educació i l’oci. “Volia comprovar com la tecnologia pot ajudar àrees bàsiques i que són del nostre dia a dia”, apunta a MetaData.

“Volia comprovar com la tecnologia pot ajudar àrees bàsiques i que són del nostre dia a dia”

Per a l’entorn sanitari, va idear una eina per calcular l’índex de massa corporal que va sumar 10.000 descàrregues, mentre que per a l’oci l’aposta va ser reeditar el tres en ratlla amb nous modes. L’estrella de la corona va ser una solució per als mestres de primària perquè els alumnes poguessin aprendre les síl·labes i millorar l’ortografia mentre jugaven. L’app contenia cinc modes de joc i es va posar a prova en aules amb estudiants de la seva antiga escola per obtenir resultats reals i conèixer les dinàmiques dels joves. Els menuts s’ho passaven bé i aprenien, i els docents podien anar seguint els progressos en temps real i identificar els nivells on calia reforç.

Amb l’esclat de la pandèmia de la covid-19 i l’aplicació de l’educació a distància l’app Juga amb les síl·labes va ampliar horitzons. “Al principi el projecte es va usar només en un centre, però vaig decidir publicar-lo en obert i va arribar a l’Agrupació Escolar Catalana, que va apadrinar el projecte i va empènyer fins a on som avui”, explica Villaverde. Així, l’app ha estat una eina de suport per a escoles concertades, públiques, centres pedagògics d’educació especial i ONGs de tot el territori de parla catalana.

Construir una carrera inesperada

A cavall entre Barcelona i Madrid, Villaverde cursa ara el segon any del grau en Filosofia, Política i Economia. No volia escollir entre humanitats i tecnologies, les seves dues passions, per la qual cosa intenta compatibilitzar les dues facetes amb la universitat i Splash-apps.

Per a la start-up té un projecte ambiciós: captar creadors de continguts. La idea ve d’una col·laboració prèvia amb l’usuari @Unidestroyer que va donar com a resultat l’app Jo mai mai, una actualització del clàssic joc dels joves. “Va ser un experiment que em va fer veure que es podien guanyar diners”, afirma Villaverde, “em va impressionar veure gent al carrer usant-la i, fins i tot, conèixer els que són ara els meus amics jugant sense saber que era una creació meva”. Per això defineix les aplicacions com “una bola de neu”: “Les llances al principi sense estratègia i sense saber-ne de màrqueting, vas sumant usuaris, vas pujant als rànquings i, de cop, veus que tens un producte que funciona molt bé”. Ara una línia de negoci és replicar aquest mateix model de treball conjunt amb influencers. Ell crea una app que funciona aprofitant la marca d’una persona coneguda que, en paral·lel, suma seguidors i popularitat.

Villaverde tampoc vol allunyar-se de la idea de crear eines amb impacte social i té una fixació especial en l’àmbit educatiu. Una idea és traslladar el model de les síl·labes a l’aprenentatge de les taules de multiplicar, segons proposa, perquè “aprendre jugant és més fàcil, engrescador i dona millors resultats”.

Les aspiracions hi són, ara falta temps i equip. Splash-apps està formada només per una persona, però l’objectiu de Villaverde és créixer: “Busco gent amb coneixements més tècnics, que gaudeixin amb la programació i aportin coneixement mentre jo em dedico a la part més artística i de pensar per crear aplicacions de més qualitat”. Només hi ha un requisit: estar disposat a generar apps que aportin un benefici a la societat.