Director del Màster Universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la UOC

Atrapa la consola

"Es repeteix un fenomen curiós que és jugar amb el nom de la consola per intentar vendre capses buides"

Tot i que només fa unes setmanes que tenim les noves consoles de Sony i Microsoft a la venda, penso que es pot declarar un clar guanyador en aquesta recta final i voràgine de les compres nadalenques. Es tracta, evidentment, dels revenedors, que estan fent l'agost en ple desembre. Oblida't ja de trobar-les a les botigues en línia, una cerca per pàgines de revenda o de subhasta com eBay ja permet veure consoles tranquil·lament pel doble del seu valor de venda, o més (i pujant).

Alguns ja ni dissimulen i a la foto del producte et mostren la muntanya de consoles que tenen a mà, preparats per aprofitar al màxim, com intermediaris i especuladors, la vella llei de l'oferta i la demanda. En un món on els preus no tenen més limitació que aquell que els compradors estiguin disposats a pagar, la PlayStation 5 és la que sembla pujar més. Al final, tot el tema de la revenda no passa desapercebuda i ja hi ha grups de gent que, com a sistema de protesta, es dediquen a crear comptes d'eBay falsos i fan ofertes exorbitants a totes les subhastes. Més que res per empipar els venedors que una altra cosa, és clar. I els jugadors adeptes del PC que no facin gaire la rialleta, que amb les noves targetes gràfiques RTX de Nvidia, si fa no fa, passa el mateix des del setembre.

"Una cerca per pàgines de revenda o de subhasta com eBay ja permet veure consoles tranquil·lament pel doble del seu valor de venda"

Evidentment, aquest fenomen no és nou d'ara ni exclusiu de la venda de consoles. En aquest camp, l'expert en això de no tenir prou inventari o crear edicions deliberadament escasses per augmentar el desig del consumidor, sempre ha estat precisament el tercer en discòrdia, Nintendo. Només cal recordar la posada a la venda de la seva Nintendo Classic Mini. Els més pacients vàrem poder gaudir també de veure com, un cop va arribar la reedició per sorpresa, als revenedors se'ls va acabar la ganga i es desmuntava el castell de cartes.

Dins d'aquesta situació, que és la que és, també es torna a repetir un fenomen curiós que passa cada cop que hi ha revenda d'una nova consola de Microsoft, i que no saps si riure o plorar. És l'estratègia imaginativa de jugar amb el nom de la consola per intentar vendre capses buides. Aprofitar la confusió per vendre una Xbox Series X-Box o altres variants a l'hora d'anomenar el producte a la venda. Com cal cobrir-se les espatlles de cara a reclamacions, a la descripció, ben a baix a la pàgina web, ja posen que venen una caixa buida. Però al nom de l'oferta, i posant un preu de partida ben alt, si cola, cola. I en aquesta generació sembla que els fans de Sony els ha agafat una mica d'enveja a tot això i, aprofitant la nova edició digital (PS5 Digital Edition) algun esbojarrat, o barrut, fins i tot intenta vendre una foto o una imatge digital. A l'alçada dels vells correus brossa del príncep nigerià.

"Es torna a repetir un fenomen curiós que és l'estratègia imaginativa de jugar amb el nom de la consola per intentar vendre capses buides"

Al final, cal tenir present que aquestes consoles no són com les entrades d'un concert. Si no la tens ara, la tindràs més tard. Sony i Microsoft no deixaran pas de fabricar-les. Però mentre seguim alimentant la necessitat de tenir les coses JA, així seguirà tot. Com una nova reedició del dilema del presoner. O com aquestes pel.licules típiques del Nadal on un pare o una mare han de cercar in extremis un regal pel seu fill.

Etiquetes