Directora de Sector Públic i Sanitat de Sopra Steria a Catalunya

Proximitat i col·laboració: una resposta tecnològica a la covid-19

La crisi de la covid-19 ens ha fet a tots reaccionar de manera cooperativa i molt ràpida. Tant empreses, com òrgans de la societat civil, estan accelerant els seus processos de digitalització i treballant per oferir millors experiències als seus usuaris, que s'han bolcat en els entorns digitals. De la mateixa manera, o a conseqüència d'això, les noves plataformes col·laboratives s'han imposat en un context de teletreball. Per exemple, les eines de videoconferència com a Zoom (l'aplicació més descarregada al començament de l'Estat d'Alarma) estan millorant la seva experiència d'usuari i incloent altres serveis per complementar la seva oferta. De fet, les eines més utilitzades en aquesta situació estan evolucionant les seves funcionalitats pràcticament cada dia perquè el treball col·laboratiu sigui més eficient.

No obstant això, la col·laboració va molt més allà d'això i diferents entitats s'han llançat a realitzar projectes conjunts per crear solucions tecnològiques que beneficiïn als usuaris i ajudin a mitigar els efectes de la pandèmia en l'economia i la societat.

Un exemple significatiu és Holocare Covid-19, un de projectes guanyadors de la Hackaton #EUvsVirus organitzada per la Comissió Europea a l'abril, i que ha afavorit la col·laboració de diferents hospitals a Oslo i a Regne Unit gràcies a la seva tecnologia d'última generació. Partint d'un projecte existent, els responsables han pogut adaptar ràpidament les seves característiques per a solucionar les necessitats del moment actual.

"Empreses i òrgans de la societat civil estan accelerant els seus processos de digitalització per oferir millors experiències als seus usuaris"

Es tracta d'una plataforma global basada en tecnologia en el núvol que proporciona als hospitals accessibilitat i escalabilitat en una situació de distanciament social. Entre altres coses, Holocare integra tecnologies innovadores com realitat virtual i augmentada, que poden usar-se per a la planificació de cirurgies majors, i permet als metges visualitzar les dades de diagnòstic sense usar les mans i en 3D. En aquest sentit, HoloCare ajuda els treballadors de la salut a limitar les congregacions de persones i el trànsit en entrar i sortir de les habitacions de pacients aïllats, en permetre reunions virtuals dels equips de diferents àrees de la medicina, i fins i to, d'altres centres. Tot això redueix dràsticament els riscos de contagi de persones i de contaminació d'equips.

Com hem vist, una de les accions més populars en aquest context ha estat el llançament de hackatons virtuals. Des de Sopra Steria a Espanya vam celebrar, també a l'abril, la hackaton #HackeAlCovid, en la qual va resultar guanyadora l'aplicació Aforum, que permet consultar en un mapa i en temps real aquelles àrees què tenen una major concentració de persones. Per fer-ho, utilitza la informació de càmeres de vigilància per crear mapes de fluxos de població per mitjà de colors i formes diferenciadors i de manera anònima.

Aquestes iniciatives són un clar exemple de la idea d'obrir internament la possibilitat de generar innovacions. Suposen facilitar un espai per a la col·laboració i d'ideació dins de les pròpies empreses per a donar curs als projectes dels propis treballadors. En la mateixa línia, estan sorgint projectes conjunts entre empreses en els quals les companyies combinen els seus coneixements i experiències per realitzar una proposta de productes o serveis que aprofiti les forces de totes dues i aporti valor afegit.

"Estan sorgint projectes conjunts entre empreses que combinen els coneixements i experiències aprofitar les forces de totes dues i aportar valor afegit"

Tenim la tecnologia necessària i projectes innovadors que la covid-19 ens ha fet accelerar. El nostre deure és aprofitar aquest impuls que ens proporcionen les innovacions tecnològiques per col·laborar i, d'aquesta manera, ajudar a dur a terme una presa de decisions més ràpida i que ens permeti estar més preparats per a qualsevol eventualitat que pogués ocórrer en el futur.

Etiquetes