Director del Màster Universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la UOC

Un impostor entre nosaltres

"Un cop ‘streamers’ rellevants van retransmetre partides d'Among Us per YouTube o Twitch, l’ascens va ser fulgurant"

Ara fa uns dies vaig veure una cosa molt curiosa. La canalla jugava a empaitar-se usant un vocabulari la mar de pintoresc: que “havien de fer tasques”, que era “l'hora de les votacions” o que “calia veure qui era l’impostor”. Aquest escenari tan concret descriu l’Among Us, un dels videojocs multijugador online de moda des de fa uns mesos entre grans i petits, i que ha envaït xarxes socials i fòrums temàtics.

El concepte no és complicat, ja que és la versió digital del vell jocs de taula de l'assassí, ara transportat a una nau espacial. Entre els jugadors es decideix a sorts qui serà part de la tripulació i qui seran els impostors disfressats. La tripulació ha d’anar fent tasques de manteniment de la nau amb l'objectiu de poder retornar a la base espacial. Mentrestant, els impostors han d’anar sabotejant la nau fins a fer-la inservible i, si és possible, anar eliminant els membres de la tripulació un a un. Això sí, intentant sempre no ser descoberts per la tripulació, que és on està la gràcia.

Més enllà del joc del gat i la rata, l’al·licient especial del joc és la ronda de votacions, on tots els jugadors poden decidir si algú és un tripulant o és un impostor. Cal ser prou murri per fer que la resta jugadors et donin la raó, perquè pot passar que algun membre innocent acabi expulsat per l’escotilla. Si jugues amb gent coneguda, aquesta és la típica part del joc on es poden trencar amistats cultivades durant anys.

"Un cop ‘streamers’ rellevants van començar a retransmetre partides d'Among Us per YouTube o Twitch, l’ascens va ser fulgurant"

De jocs multijugador el línia n’hi ha molts, però el que fa especialment rellevant l’Among Us és el seu recorregut, un autèntic èxit sorpresa. El joc va ser publicat l’any 2018 pel petit estudi independent InnerSloth, primer a plataformes mòbils i després per PC. No va tenir un impacte especialment important, amb un màxim de 50 jugadors concurrents, però durant aquest confinament, i especialment a través del boca orella, va començar a guanyar adeptes. Un cop streamers rellevants van començar a retransmetre partides per YouTube o Twitch, l’ascens va ser fulgurant. Ara bé, això també va ser bon un maldecap pels creadors, que van haver de treballar de valent per adaptar el joc a la nova munió de jugadors nouvinguts, i veure com resoldre també l’arribada en massa de tramposos.

Aquest octubre el nombre de jugadors concurrents de l’Among Us va ser de 3,8 milions. Per donar una perspectiva, el rècord del tot poderós Fortnite són 8,3 milions, que en són més, però estem comparant un joc d’un petit estudi independent i un altre d’una mega empresa multimilionària. Però el tema dels nens i nenes jugant a l’Among Us, per a mi, sí que és determinant.

A l’octubre nombre de jugadors concurrents de l’Among Us va ser de 3,8 milions, el rècord del Fortnite són 8,3 milions. En són més, però estem comparant un petit estudi independent i una mega empresa multimilionària

Si tornem a la meva escena inicial, potser el moment clau va ser quan, incrèdul davant de la situació, em vaig atansar a preguntar somrient: “Oi que esteu jugant a l’Among Us?”. La seva resposta, ingènua i brutal, va ser: “I tu com ho pots saber?”. Van tenir la clemència de no afegir un: “Que no ets massa gran?”. No vaig tenir esma de replicar. Ja faig tard a anar comprar les boles de petanca.

Etiquetes