Comunicació a Oryon Universal

Tot el que podem aprendre (i no) de les corporacions més innovadores del moment

"La innovació a llarg termini és difícil de mantenir perquè es tracta d'una cursa plena d'obstacles"

Que la innovació s'ha posicionat com una de les tres principals prioritats per a dues de cada tres organitzacions no és cap novetat i, encara menys, en temps de coronavirus. Així ho constata Boston Consulting Group, que ha publicat un informe i rànquing sobre les empreses més innovadores del món durant el 2020 i que recomano llegir amb atenció a tots els membres de l'ecosistema tecnològic català.

Reinvenció, automatització, digitalització i transformació digital són conceptes emprats per reafirmar el nou paradigma per a les corporacions i per lluitar contra una pandèmia mundial, que malauradament ha deixat sense feina a més de 900.000 persones a Espanya i ha provocat que un 16,5% dels treballadors estiguin afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que possiblement s'allargarà fins ben entrat el 2021.

Les lliçons a extreure

Què podem aprendre de les corporacions més innovadores del món? En primer lloc, que la innovació a llarg termini és difícil de mantenir, principalment perquè es tracta d'una cursa plena d'obstacles. De pujades i baixades. És a dir, no és un cop de sort, i en la majoria de casos hi ha una estratègia al darrere a part de comptar amb un pressupost molt elevat. Com a curiositat: només vuit empreses s'han mantingut a la llista de Boston Consulting Group durant tots els anys. Estem parlant de la companyia que poden ocupar el top of mind d'innovadors com Apple, seguida d'Alphabet, Amazon, Microsoft, Samsung, IBM, Hewlett-Packard i Toyota.

"La innovació a llarg termini és difícil de mantenir, principalment perquè es tracta d'una cursa plena d'obstacles"

Una altra conclusió molt interessant és el monopoli de la innovació que tenen els Estats Units i la Xina, que dominen el rànquing amb 29 de les 50 corporacions posicionades. La primera companyia europea, Siemens, ocupa la posició número 21. Israel, Singapur o els països del nord d'Europa hi tenen poca presència. Per tant, com a gran referència en innovació en grans corporacions haurem de tenir sempre present a les dues grans potències mundials (i les seves particulars guerres comercials).

Finalment, una companyia que constantment és notícia, sigui per les seves novetats tecnològiques, sigui pels vetos o per qüestions de seguretat, és Huawei. Aquest gegant tecnològic, que curiosament ha venut més dispositius que Apple, en tal sols un any ha aconseguit augmentar 42 posicions en el rànquing anteriorment esmentat i ja ocupa el 6è lloc. L'augment de posicions es deu a una inversió estratosfèrica de més de 19 bilions de dòlars en investigació i desenvolupament i que gairebé la meitat de la seva plantilla, uns 96.000 empleats, treballen en projectes d'innovació.

Detractors a les seves files

Evidentment, les companyies del moment confessen que es troben amb obstacles entre els seus membres, que també reafirmen les corporacions catalanes: a vegades no s'assignen prou recursos a projectes realment prometedors. Potser a l’elevat cost i risc, a més de comptar amb certes reticències de treballadors de l'organització que tenen por al canvi, que tenen por de perdre el seu lloc de treball, a no veure's preparats pels nous fluxos de treball i les reorganitzacions.

"Les grans corporacions també compten amb detractors a la plantilla que obstaculitzen el canvi"

Però sense cap mena de dubte, la inversió en innovació és clau. Segons aquest estudi, les empreses que van invertir 1,4 vegades més en productes d'innovació van tenir un retorn multiplicat per tres. A més a més, és el moment de la coinnovació. Aquestes companyies, a part d'implementar la intel·ligència artificial (IA) en el seu dia a dia, s'associen amb institucions acadèmiques, impulsen incubadores i canals externs per a innovar; fan servir analítica avançada per a generar noves propostes de valor amb, per exemple, la Internet de les coses (IoT); i aposten pel mercat en línia.

La innovació és un procés laboriós, que no sempre dona resultats a curt termini i intencional, però quan es fa bé, la recompensa pot ser enorme.