Innovation Manager a la Mobile World Capital

Tecnologia i esport: un ecosistema sofisticat

"L'esport assolirà xifres de creixement mundial superiors al 20%, en una cursa per identificar tecnologies emergents"

La continuïtat de les activitats esportives presencials, en els convulsos temps de covid-19 que estem vivint, és un repte ingent. Però tant en contextos professionals d'inversions milionàries, com en la pràctica esportiva amateur, és més transcendent que mai que els esdeveniments esportius també tinguin seguidors i seguidores virtuals.

Les visions més tremendistes apunten que en un futur només tindran èxit les organitzacions esportives que siguin capaces de desenvolupar experiències digitals que, combinades o no amb les presencials, apropin la seva marca a les persones. Segons aquest paradigma, per mantenir-se en el negoci, és imprescindible que els professionals d'aquest món incorporin visions holístiques i el llenguatge de la innovació.

Ja fa anys que la indústria de l'esport viu una interessant convergència amb sectors com ara salut i benestar, moda, nutrició, turisme, equipaments, materials i construcció. Però la irrupció tecnològica, basada en els avenços en potència informàtica i connectivitat de xarxa i desplegada amb l'evolució dels mitjans de comunicació, les plataformes digitals, internet i la telefonia mòbil, és una revolució en tota regla. En aquest amalgama tan viu d'activitats combinades, les oportunitats sorgeixen ràpidament i en gran quantitat en mercats no exempts de complexitat.

La indústria de la tecnologia esportiva, apunta Markets and Markets, assolirà xifres de creixement mundial superiors al 20% els pròxims anys, en una cursa competitiva per identificar tecnologies emergents, entre les quals destaquen la sensòria, l'Internet of Things (IoT) i els wearables; el data analytics, la realitat augmentada (RA), la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies multimèdia.

"La indústria de la tecnologia esportiva assolirà xifres de creixement mundial superiors al 20% els pròxims anys, en una cursa per identificar tecnologies emergents"

En aquest sector, les solucions tecnològiques relacionades amb l'esport són d'ordre divers: tecnologia al voltant de l'activitat i el rendiment esportiu (monitoratge i analítica, equipament tecnificat i wearables, i formació i suport online a esportistes), solucions de màrqueting i comunicació (continguts i plataformes socials i apostes), tecnologia per a la gestió (organització d'esdeveniments, entitats i recintes, i marketplaces especialitzats), i finalment, eSports (videojocs).

Per sobreviure en aquest nou entorn competitiu, les entitats i empreses sovint aspiren a assolir nous acords de col·laboració amb proveïdors de tecnologia i de continguts. Però no ens enganyem: la capacitat de cercar i analitzar dades és tediosa; requereix personal format i, per tant, inversions i terminis llargs perquè esdevinguin rendibles. També hi ha qui anuncia que en els anys que venen creixerà el risc d'incidències tecnològiques i de seguretat... Sigui com sigui, l'aliança entre esport i tecnologia és inevitable, però alhora complexa i incerta.

També és interessant assimilar que aquest acoblament aporta canvis rellevants en l'experiència i en la cultura de l'esport. De fet, alguns dels avenços apuntats ens porten a experimentar l'esport de maneres abans inimaginables, incidint en la transformació del rol dels i les atletes, dels clubs, les lligues, els mitjans, els patrocinadors, els inversors i les mateixes persones que el practiquen i consumeixen.

"La capacitat de cercar i analitzar dades és tediosa; requereix personal format i, per tant, inversions i terminis llargs perquè esdevinguin rendibles"

En definitiva, l'esport ha recorregut un llarg camí des que simplement era un passatemps popular i avui és una poderosa indústria que capitalitza la seva capacitat per despertar emocions al voltant d'identitats col·lectives, posar-les en mans d'especialistes en tecnologia i màrqueting, i explotar el filó per transformar-les en benefici econòmic. En una evolució imparable, ha crescut fins a abastar un ecosistema sofisticat que inclou diversos grups d'interès i múltiples formes de compromís. Perquè aquesta transformació es consolidi al nostre entorn, és important escoltar les veus expertes que exigeixen redissenyar normatives i polítiques, així com les entitats que estan proposant solucions innovadores de generació i actualització de talent.