Directora del postgrau en Blockchain i altres tecnologies DLT de la UPF-BSM

La política i el futbol entren a la criptoesfera

“En el món de les criptos estàs sol davant el perill. Si sembla massa bo per ser veritat, probablement ho serà”

El passat 24 d'agost va aparèixer la notícia que un enginyer informàtic espanyol havia creat una moneda virtual amb el cognom de la presidenta de la Comunitat de Madrid: l'A¥USOCoin. La pregunta immediata és: per què? Sembla que l'objectiu és educar la classe política en la tecnologiablockchain i les criptomonedes. Suposo que també per aprofitar la tirada i obtenir-ne algun rèdit. Les coses bones agraden a tothom. Al web expliquen que l'objectiu és que "quan (els polítics) desenvolupin o votin qualsevol legislació sobre criptomoneda, no sigui com si els diguessin Llúcia". L'enginyer també explica que el nom d'A¥USOCoin és, simplement, una picada d'ullet per cridar l'atenció.

Aquesta notícia anecdòtica és el reflex de dos fets innegables: que la tecnologia blockchain està quallant cada cop més en la nostra societat i que aquesta continua essent un gran repte per a la majoria de nosaltres, inclosos els polítics.

"La tecnologia blockchain està quallant cada cop més en la nostra societat i que aquesta continua essent un gran repte"

Fa poc em van demanar per què sectors a priori tan allunyats entre si com el de la política (A¥USOCoin) i el futbol (fan token) volen acostar-se al del bitcoin. Aquesta pregunta és interessant per diversos motius. El primer és l'ús de la paraula bitcoin per referir-se a les criptomonedes o, fins i tot, a la blockchain. La confusió és normal, atès que bitcoin, a més de ser la primera criptomoneda creada a blockchain arrossega un halo de misteri, innovació, modernitat i risc del qual és difícil escapar.

Altres motius pels quals la pregunta és incessant és que ambdós tokens son exemples perfectes per explicar el poder i la versatilitat de la criptotecnologia. El primer és un token educatiu, amb un objectiu final que no passa per l'intercanvi de béns o per la inversió, sinó per oferir aprenentatge experiencial a aquells que han de regular i monitorar l'ús d'aquesta eina tan potent. El segon és un vehicle a través del qual el valor generat en un club de futbol es canalitza des dels jugadors a l'afició i viceversa. Dues criptomonedes i, alhora, dos mon i dos objectius totalment diferents.

El fantoken permet al seu tenidor, el fan, decidir sobre qüestions del club. Per exemple, poden escollir el disseny d'un braçalet o la cançó que s'emet durant els gols. També poden accedir a experiències exclusives amb jugadors, marxandatge, indumentària autobiografiada, etc. El Paris Saint Germain (PSG) va crear el seu fan token el juny de 2020 i quan Messi va signar el contracte amb el club francès el passat 10 d'agost, va assolir el seu valor màxim: 58,7 euros.

Com en les accions borsàries, el valor del token reflecteix el valor del mercat, del projecte o de l'empresa i es determina a partir de l'oferta i la demanda. A mesura que l'interès i la confiança en el club augmenten, la demanda de tokens hauria d'incrementar també. Lionel Messi sembla confiar en aquest criptoactiu, ja que la seva negociació salarial o amb el PSG inclou una quantitat poc menyspreable a fantoken. Algunes informacions no oficials xifren aquest pagament en 25 milions d'euros.

“Set dels equips de la Lliga de futbol tenen els seus propis ‘tokens’ i no volen deixar escapar l’estratègia ‘win-win’ del moment”

La lliga espanyola de futbol no és immune a aquesta tendència i, avui dia, set dels seus equips –també la selecció espanyola– ja tenen els seus propis tokens. No volen deixar escapar el que sembla ser l'estratègia win-win del moment. Una estratègia tecnològica que permet als seguidors –no només als propietaris i a jugadors– beneficiar-se del valor que ells mateixos aporten al club. Una tecnologia que permet democratitzar la creació i la distribució del valor.

Aleshores, hem d'invertir en tokens? Són tot bondat i benefici? Rarament a la vida ens trobem amb situacions exemptes de riscos, i les criptomonedes no en són una excepció. El gran interès que desperten i sobretot el desconeixement i la manca de regulació, les converteixen en veritables bombes de rellotgeria. Els dos exemples que he citat són relativament mediàtics, però això no els qualifica d'aptes o segurs. Recordem que, atès que es tracta d'un sector poc o gens regulat, afegim a l'habitual risc de mercat el risc de frau.

En el cas dels fantokens, probablement la pèrdua reputacional per grau sigui massa alta per a un club i la majoria hagi auditorat el procés de creació i emissió de tokens, encara que no en tenim cap garantia, ja que no hi estan obligats. Finançar-se a través de la creació de tokens és excessivament senzill i mostrar-se optimista forma part de qualsevol projecte emprenedor.

“En el món de les criptos estàs sol davant el perill. El sentit comú ha d'imperar. Si sembla massa bo per ser veritat, probablement ho serà”

Però a diferència d'altres vehicles de creació de valor i finançament on el legislador i el regulador estableixen uns mínims requisits proteccionistes, en el món de les criptos estàs sol davant el perill. El sentit comú ha d'imperar. Si sembla massa bo per ser veritat, probablement ho serà. Si no confies en l'emissor –bé perquè no el coneixes, bé perquè no és transparent–, recela. Examina detingudament el white paper, procura entendre la token-economia subjacent i, especialment, l'equip que hi ha rere el projecte. Sigues racional i no et deixis portar per l'emoció o pels consells d'un amic.

La criptotecnologia és un mon apassionant que us animo a experimentar amb interès i amb cura. Tots podem beneficiar-nos del progrés tecnològic si la cobdícia no ens distorsiona la raó.

Etiquetes