Presidenta de Women in Mobile

Què és això del ‘mentoring’?

Avui dia es parla molt dels mentors/es i dels programes de mentoring. A mi me’n va començar a parlar la meva germana, quan fa uns anys li van oferir a la seva empresa un mentor per tal que l’ajudés en el seu creixement professional. Vaig pensar que era quelcom molt interessant i vaig veure que a ella li va anar molt bé. Quan vaig tenir l’oportunitat, vaig buscar una mentora, que em va guiar en un canvi professional.

Hi ha molts de tipus de programes de mentoring: per a estudiants, per a professionals, per a persones que no tenen feina, per a pares… Normalment es tracta de reunions entre dues persones (tot i que també existeix el mentoring grupal) on la mentora, seguint unes pautes, aconsella, guia i recomana al mentee o persona mentoritzada.

A casa nostra ens pot semblar que això del mentoring és quelcom nou, però els primers a mencionar-ho foren els grecs, a l'Odissea, a poema èpic d’Homer. En aquest clàssic, Mèntor era l’amic i conseller d’Odisseu. I és Odisseu, que abans de marxar a la guerra, encomana a Mèntor que sigui el supervisor i mestre del seu fill, Telèmac. Hi ha molts més exemples a la història: Sòcrates i Plató, Haydn i Beethoven o Freud i Jung.

Segons el DIEC, mentor es defineix com “persona que fa de consellera i de guia d’algú”. Aquesta paraula ha evolucionat i pot arribar a significar persona sàvia, amb qui confies perquè t’aconselli tant a nivell personal com professional. El que he après és que la mentoria és una eina fonamental en el desenvolupament humà, on una persona inverteix temps, energia i coneixement personal en assistir el creixement i desenvolupament d’una altra persona.

"La mentoria és una eina fonamental en el desenvolupament humà, on una persona inverteix en assistir el desenvolupament d’una altra"

Hi ha un altre rol que hem de tenir en compte: les persones sponsors, que són aquelles que et donen suport i es converteixen amb el teu benefactor. Parlant amb professionals d’èxit te’n adones que no han aconseguit aquest èxit sols i soles: s’han envoltat de persones de qui han après (mentor) i persones que han pensat en ells/elles quan hi ha hagut una oportunitat (sponsor).

En aquesta societat que sembla tan individualista, és important adonar-se de què si volem progressar personal i professionalment, hem d’estar envoltats de grans persones. I per ajudar amb aquest propòsit, des de WiM [Women in Mobile] hem engegat el primer programa de mentoring on posem en contacte dones que volen progressar en la seva carrera professional en l’àmbit de la tecnologia amb dones que ja són referents en aquest sector. I és que comptem amb Mireia Vila, Gemma Escribano, Susana Duran, Helena Torras, Caroline Ragot, Anna Buixó Roger, Anna Schlegel, Gemma Cernuda, Mercè Delgado i Alaitz Blanquer. Amb aquest equip de mentores estem segures que les mentees o mentoritzades podran aprendre molt i caminar cap al seu propòsit professional.

"Hem engegat el primer programa de 'mentoring' on posem en contacte dones que volen progressar en la seva carrera en l’àmbit de la tecnologia"

Suposo que cada experiència de mentoring és diferent. Amb la meva mentora Arantxa segueixo tenint una molt bona relació i, de fet, la continuo considerant la meva mentora tot i que el programa s’hagi acabat. Quan t’involucres tant amb algú, és difícil trencar la relació i, moltes vegades, et converteixes en una consellera de per vida.

I no és que ser mentee sigui una cosa només per a gent jove o amb poca experiència. Tothom pot ser mentee, sigui quina sigui la seva situació i posició. Només cal tenir el desig de creixement, la capacitat d'escoltar, i compromís amb els objectius i la dedicació del mentor o mentora. Potser tu podries ser el/la pròxim mentor/a o mentee