Internet perpetua els rols de gènere tot i la digitalització massiva

Un informe de l’ONTSI revela que les dones continuen assumint les tasques de cures i de la llar relacionades amb l’ús dels serveis en línia

Categories:

Redacció

La bretxa digital entre homes i dones es manté tot i la digitalització
La bretxa digital entre homes i dones es manté tot i la digitalització | CC0

La covid-19 ha impulsat la digitalització de la ciutadania, però el trànsit cap a una societat més avesada a la tecnologia ha perpetuat els rols de gènere. Aquesta és la conclusió principal que extreu l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI) a l’informe Dona i tecnologia durant la pandèmia que analitza els hàbits adquirits pels internautes en els mesos de crisi sanitària provocada pel coronavirus. Tot i que la freqüència d’ús d’internet s’ha estès entre homes i dones, i ha arribat al 91% de la població, s’ha registrat diferències en la utilització del mateix en funció del gènere.

Accions habituals com demanar hora al metge, ajudar els fills a connectar-se a les classes virtuals o conciliar entre família i teletreball han tornat a ser tasques gestionades principalment per les dones, segons apunta l’estudi. La descàrrega de productes d’oci, els videojocs o el consum de notícies són àrees que dominen més els homes, amb una distància de 6 punts respecte de les dones. Una diferència que també es dona en la banca en línia, operada pel 60% de les espanyoles, un 4% menys que en el cas dels homes.

Malgrat que els estereotips de gènere es repliquen en l’entorn digital, la tendència es redueix en les noves generacions. En el segment d’edat entre els 16 i els 29 anys, l’informe situa només en un 1% la bretxa de gènere a favor de les dones, que obtenen una puntuació més alta en freqüència d’ús de la xarxa i habiliats digitals. En canvi, en el col·lectiu dels 55 als 74 anys la dada s’enlaira fins al 10% amb els homes com més assidus a l’entorn tecnològic.

Aplicació del teletreball

Si a finals del 2019, un 91% dels ciutadans afirmava que mai havia aplicat el teletreball, a les acaballes del 2020 la dada s’ha reduït fins al 84%. L’estudi conclou que les dones han estat més proclives a les jornades laborals en remot. Entre el 10,8% i el 18,7% de les empleades ha exercit la seva feina des de casa al llarg de l’any, amb puntes d’ascens i de descens segons l’avançament de les onades, i han estat les dones d’entre 35 a 55 anys les més disposades a quedar-se a la llar. En el cas dels homes, la tendència al teletreball ha estat de mitjana un 2% menys.

Incidir en l’educació

L’informe de l’ONTSI posa en relleu que cal incidir en la formació i la capacitació digital de les persones per assegurar que la transició digital sigui equitativa. Només el 0,5% de les dones graduades a Espanya ha escollit una disciplina TIC davant el 3,5% que representen els homes. Per aquest motiu, el talent femení representa únicament el 19,7% de la força laboral en aquest sector.

Davant les dades, l’ONTSI conclou que cal impulsar “polítiques públiques digitals amb una perspectiva de gènere perquè les oportunitats siguin equitatives” i permetin corregir la perpetuació dels rols de gènere, els quals resten opcions a les dones en un dels sectors laborals amb més expectatives laborals.