Roblox, el videojoc gratuït que captiva tota una generació d’infants

L’empresa desenvolupadora ha sortit a borsa aquesta setmana i ja té un valor de més de 38.000 milions de dòlars

Categories:

Marc Vilajosana

Roblox Corporation, l'empresa a càrrec del videojoc Robox, ha aconseguit un valor borsari de més de 28.000 euros després de la seva sortida a borsa
Roblox Corporation, l'empresa a càrrec del videojoc Robox, ha aconseguit un valor borsari de més de 28.000 euros després de la seva sortida a borsa | Roblox

L’empresa Roblox Corporation, desenvolupadora del videojoc Roblox, ha sortit a borsa als Estats Units aquest dimecres. Al tancament del mercat el mateix dia, el preu de l’acció va arribar als 69,50 dòlars, taxant la corporació amb seu a Califòrnia en més de 38.000 milions de dòlars, xifra que supera el valor de grans companyies del sector com Electronic Arts, Take-Two o Ubisoft. Malgrat no protagonitzar grans titulars, Roblox ha aconseguit assentar-se com un dels videojocs més populars entre els infants de sis a 12 anys, amb més de 150 milions de jugadors arreu del món.

La particularitat del títol és que no és un videojoc en el sentit tradicional, sinó una plataforma en la qual es congreguen milions de jocs creats pels mateixos usuaris amb les eines que es posen a disposició del públic. Tots ells comparteixen una sèrie de característiques: els personatges que controlen els usuaris tenen una aparença que recorda a les figures de LEGO, es desenvolupen en mons en tres dimensions i el component multijugador és un element clau. Però a partir d’aquí, les dinàmiques de joc, la manera com s’interactua amb els altres participants o els objectius per acomplir són decisions que marca cada creador.

Roblox és una plataforma de videojocs creats pels usuaris que supera els 150 milions de jugadors arreu del món

A la plataforma hi trobem tota mena de propostes, de gèneres i estils diferents. MeepCity és un simulador de vida real, amb les característiques que trobaríem en una proposta comercial com Los Sims; Murder Mystery 2 divideix el grup de jugadors entre innocents, sheriff i assassí, i l’objectiu dels primers és descobrir qui és l’assassí abans que aquest els elimini a tots; i Adopt Me! se centra en la personalització i criança d’una mascota animal. Aquests són alguns dels més de 50 milions de jocs que coexisteixen dins de Roblox, els quals s’ordenen en funció de la seva popularitat i nombre de jugadors actius.

Un model de negoci ‘freemium’ que retribueix als creadors

Registrar-se a Roblox és gratuït, així com jugar als seus jocs o crear-ne de propis. Qualsevol persona pot descarregar-se l’aplicació al seu ordinador, telèfon o Xbox One i gaudir dels seus jocs sense cap mena de cost. La plataforma, però, incorpora una moneda virtual pròpia anomenada Robux, amb la qual els seus usuaris poden adquirir millores dins dels jocs que consumeixen o bé accessoris per als seus avatars, tals com animacions pels seus personatges i complements estètics.

Aquesta moneda pot ser adquirida amb diners reals o bé a través del model de subscripció que presenta la plataforma, que té tres nivells amb diferents quotes, dels 4,99 euros als 21,99 euros mensuals, i recompensa a l’usuari amb una quantitat fixa de Robux al mes i amb l’accés a la compravenda d’articles del joc entre jugadors.

Adopt Me Roblox
Adopt Me!, desenvolupat per l’equip DreamCraft, és un dels jocs més populars de Roblox

Però la companyia no només rep beneficis de les inversions dels jugadors, sinó que també ho fan els creadors. Els usuaris que compleixin les condicions imposades, entre les quals es troben tenir un mínim de 13 anys i haver guanyat almenys 100.000 Robux, poden entrar al Programa de Canvi per a Desenvolupadors (DevEx). Els membres de DevEx tindran la possibilitat de convertir els Robux acumulats a diners reals, i rebran un 30% dels ingressos que es produeixin per productes dels seus jocs. Durant el 2020, la companyia va repartir 328,7 milions de dòlars entre els més de 4.300 desenvolupadors que formaven part del programa.

Darrere de Roblox hi trobem David Baszucky, cofundador i director general de l’empresa des dels seus inicis. El videojoc neix el 2004 sota el nom de Dynablocks, però és el 2006 quan es publica la pàgina web i s’habilita el multijugador massiu en línia. Actualment Roblox és present a 180 països i està traduït a 11 idiomes. A Espanya el joc va arribar oficialment el 2018, incorporant la localització al castellà, però en el moment de la seva arribada ja comptava amb més d’un milió de jugadors al país.

El 2020, Roblox va repartir 328,7 milions de dòlars entre més de 4.300 creadors de jocs de la plataforma

De videojoc a xarxa social per a infants

El creixement de Roblox ha anat augmentant any rere any, però ha estat el 2020, amb l’inici de la pandèmia al mes de març i el conseqüent tancament domiciliari, el que ha disparat les seves xifres. Aquest impuls s’ha vist reflectit en els comptes de la companyia: el 2020 Roblox Corporation va registrar uns ingressos anuals de 923,9 milions de dòlars, un increment del 89,25% respecte al 2019.

Davant la impossibilitat de socialitzar a causa de l’emergència sanitària, molts infants van acabar utilitzant Roblox com a mitjà per a trobar-se amb les seves amistats i passar temps junts. S’ha utilitzat la plataforma fins i tot per a celebrar festes d’aniversari, en què els nens i nenes es reunien per videotrucada i es connectaven junts al videojoc.

Amb la intenció de potenciar aquestes trobades virtuals, Roblox va impulsar l’abril de 2020 la categoria Play Together, en la qual s’agrupaven aquells jocs de la plataforma orientats a dur a terme activitats col·lectives en mons virtuals. En totes aquestes propostes, la companyia va implementar la possibilitat d’adquirir servidors privats per un preu de 10 Robux, en els quals només hi tinguessin accés els usuaris seleccionats pel comprador, de tal manera que es pugui evitar l’accés de desconeguts en trobades entre amics.