Super Mario: 35 anys de salts, xampinyons i gorres vermelles

El 10 de març se celebra el Dia de Mario, l’icònic personatge de Nintendo creat per Shigeru Miyamoto

Categories:

Marc Vilajosana

Super Mario: 35 anys de salts, xampinyons i gorres vermelles
Super Mario: 35 anys de salts, xampinyons i gorres vermelles | Nintendo

La gorra vermella, el característic mostatxo sota el nas rodó, la granota de treball blava i els guants d’un perfecte color blanc. La iconografia de Mario és de sobres reconeguda internacionalment, i és que el plomer italià ha deixat empremta a tot el món amb els seus salts des del llançament del primer Super Mario Bros., ara fa més de 35 anys. El 10 de març se celebra el Dia de Mario, data escollida per la seva similitud amb el nom del personatge de Nintendo (MAR10), una festivitat sorgida de la mà dels aficionats i que a partir de 2016 la mateixa Nintendo s’hi ha sumat amb descomptes per alguns dels seus jocs (promoció que, enguany, no ha aplicat encara).

“Mario neix en l’època del pixel art, en què s’havien de reforçar diversos detalls estètics del personatge per a fer-lo reconeixible. En traslladar aquests elements al polígon o als modelatges en 3D, criden molt més l’atenció, i és per això que s’ha convertit en un personatge tan fàcil d’identificar”, explica a MetaData el doctor Adrián Suárez Mouriño, especialitzat en recerca sobre videojocs i coautor del llibre Sobre Mario: De fontanero a leyenda (1981-1996), publicat per Star-T Magazine.

El 10 de març se celebra el Dia de Mario, festivitat creada per la comunitat per la similitud de la data amb el nom del personatge de Nintendo (MAR10)

La primera aparició del plomer, però, no és al videojoc que porta al seu nom, sinó el 1981, a l’obra Donkey Kong. En aquest videojoc per a màquines recreatives encarnem a Jumpman, un personatge que ja compta amb els elements estètics definitoris de Mario que ha de salvar a una dona, Pauline, de les urpes de Donkey Kong, un gran goril·la que ens llença barrils en flames. Aquest videojoc de plataformes estava originalment pensat com una adaptació de la sèrie Popeye el mariner, però en no poder-ne aconseguir els drets, Nintendo va canviar els personatges de Popeye, Brutus i Olivia per Jumpman, Donkey Kong i Pauline respectivament.

On ja sí que controlaríem al personatge de la gorra vermella amb el nom amb què tots el coneixem és a Mario Bros., un altre videojoc de plataformes arcade, publicat el 1983. En aquesta obra, per a un o dos jugadors, controlem a Mario i al seu germà de gorra verda, Luigi, amb la missió de vèncer els monstres que apareixien a través de les clavegueres de Nova York. El nom del plomer sorgeix de l’empresari Mario Segale, propietari de l’edifici en el qual Nintendo tenia les seves oficines als Estats Units, arran de la semblança física que tenia amb el personatge. Aquesta és una dada confirmada el 2015 pel mateix Shigeru Miyamoto, creador del personatge i de la franquícia, en un vídeo de Nintendo.

Super Mario Bros., punt d’inflexió per al món dels videojocs

“Es pot dir perfectament que hi ha un abans i un després de l’arribada de Super Mario Bros. a NES”, afirma amb rotunditat Adrián Suárez. Super Mario Bros. és publicat el 13 de setembre de 1985 al Japó per a la Nintendo Family Computer (Famicom), i posteriorment arribaria a la Nintendo Entertainment System(NES) a la resta del món. En aquesta obra hem de salvar a la princesa Peach del Regne Xampinyó, que ha estat segrestada pel monstre Bowser. Haurem de recórrer vuit mons diferents, cadascun amb una estètica i mecanismes propis, fins a arribar al castell de Bowser per a alliberar la princesa.

Super Mario Bros., publicat el 1981 per Nintendo, és considerat un dels videojocs més rellevants de la història

Avui dia, Super Mario Bros. és encara el videojoc més venut de la franquícia i es troba dins dels 10 videojocs més venuts de la història, amb més de 50 milions de còpies distribuïdes per tot el món. “Mario va fonamentar el gènere modern de les plataformes amb el seu salt modificable a l’aire”, explica l’autor de Sobre Mario, per a qui també és molt important la relació de la franquícia amb una altra de les sagues icòniques de Nintendo, The Legend of Zelda, que va dotar als jocs del plomer italià d’elements de joc d’aventura, com “camins alternatius i millores durant el viatge”.

La jugabilitat de Super Mario Bros. ha influït en nombroses obres videolúdiques des del seu llançament. “El món 1-1 de Mario segueix sent la peça angular de com explicar al jugador com jugar a través d’un nivell”, explica Suárez, qui també ha treballat com a professor universitari al Màster de Creació de Videojocs de l’European Business Factory (EBF). Aquesta particularitat en els mecanismes del joc s’explica a través de la figura del seu creador, Shigeru Miyamoto, format en enginyeria industrial i a qui des de ben petit li meravellaven les joguines i els titelles. “A Miyamoto li encantava la idea dels personatges voluminosos movent-se a l’espai, i va traslladar aquesta idea als seus videojocs”, narra Adrián Suárez.

Super Mario Bros. és el videojoc més venut de la franquícia Mario, amb més de 50 milions de còpies distribuïdes

L’expansió de la saga durant els anys 80 i 90

Aquesta obra per a NES va marcar l’inici d’una saga de videojoc encara vigent avui dia. El 1986 va sortir la primera seqüela del títol, Super Mario Bros. 2, conegut internacionalment com a Super Mario Bros.: The Lost Levels, ja que l’obra original no va sortir del Japó fins al 1993. Dos anys més tard es publicà, també per a NES, Super Mario Bros. USA (fora del Japó, conegut com a Super Mario Bros. 2), i el mateix 1988 va veure la llum Super Mario Bros. 3. La rellevància d’aquesta tercera entrega es troba en l’aprofundiment que es fa sobre el mateix món del joc, una expansió de la història que, segons Adrián Suárez, va permetre “construir un univers que es podia transformar en sèries i pel·lícules per a oferir al gran públic”.

La saga faria el pas a les consoles portàtils amb Super Mario Land, videojoc publicat el 1989 per a Game Boy, títol de llançament de la consola que va aconseguir registrar 18 milions de còpies venudes. La successora de la NES, la Super Nintendo Entertainment System (SNES), també s’estrenaria amb un videojoc de la saga, en aquest cas Super Mario World el 1991, que introduïa per primera vegada el personatge de Yoshi, un dinosaure de color verd sobre el qual podem muntar i que aporta noves mecàniques de joc. La SNES va rebre també altres jocs de la saga, com la seqüela de Super Mario World, publicada el 1995, o la primera entrega de la saga derivada, Super Mario Kart, llençat el 1992 i que posava els personatges més icònics de la franquícia, com Mario, Luigi, Bowser o la Princesa Peach, al maneig d’uns karts per a competir en circuits temàtics.

La revolució de Super Mario 64

Tots els nous llançaments aportaven nous nivells i evolucions en matèria de jugabilitat, però és el 1996 quan arriba una de les entregues que més han influenciat la indústria: Super Mario 64. Aquest videojoc va suposar el pas de Mario a les tres dimensions i l’estrena de la nova consola de Nintendo, la Nintendo 64. A l’obra hem d’explorar el castell de la Princesa Peach saltant a través d’uns quadres màgics que ens transporten a diversos mons, als quals hem de trobar les estrelles que ens permeten seguir avançant. La particularitat d’aquest títol és la inclusió d’una càmera 3D manejable pel jugador a través del comandament, justificat narrativament dins del joc amb el personatge de Lakitu, una espècie de tortuga pujada a un núvol que sosté una càmera de gravació lligada a un pal. “Super Mario 64 va suposar tal revolució perquè englobava un conjunt de decisions de disseny jugables molt potents”, considera l’autor de Sobre Mario.

Super Mario 64, publicat per a Nintendo 64 el 1996, va implementar un innovador sistema de càmeres en tres dimensions amb el personatge de Lakitu

Des d’aleshores, les consecutives entregues de la saga principal ja es desenvolupaven en un món en tres dimensions. Super Mario Sunshine arribà el 2002 a la Nintendo GameCube i ens convidava a explorar Isla Delfino, equipats amb un dispositiu anomenat A.C.U.A.C. que ens permetia disparar aigua i utilitzar-la de maneres molt diverses. El 2007 es publicà per a la Nintendo Wii el videojoc Super Mario Galaxy, que traslladava en aquesta ocasió al jugador a una sèrie de mons esfèrics a través de l’univers i experimentava amb les mecàniques de la gravetat. El 2010 va veure la llum la seva seqüela, Super Mario Galaxy 2, també per a la Nintendo Wii, i un any més tard va sortir Super Mario 3D Land per a la Nintendo Wii U, una obra que fusionava el disseny de nivells dels jocs en dues dimensions amb els de tres dimensions en una proposta molt particular, la qual s’ha publicat aquest mes de febrer de manera remasteritzada per a Nintendo Switch.

La darrera gran entrega original de la saga va ser Super Mario Odyssey, videojoc publicat el 2017 per a Nintendo Switch. En aquest nou títol, un fantasma anomenat Cappy posseeix la gorra de Mario i ens permet llençar-la de diferents maneres per ampliar les nostres possibilitats de moviment, així com prendre el control de determinats éssers dels diversos llocs que visitem. Amb Odyssey, la saga fa un pas endavant cap a un disseny de món més expansiu, amb més llibertat per al jugador. “Odyssey és un pas endavant cap al món obert, respecte a Sunshine o Galaxy“, considera Adrián Suárez, tot i que alerta sobre les dificultats i els reptes que comporta aquesta evolució: “L’entorn natural de Mario són les dues dimensions, les rutes rectes d’un costat a l’altre. Crec que no deu haver-hi res més frustrant i més avorrit que un Mario en el qual el circuit no sigui interessant”, comenta el doctor.

Adrián Suárez: "L’entorn natural de Mario són les dues dimensions, les rutes rectes d’un costat a l’altre"

El futur de la saga Mario

Han passat més de 35 anys des del llançament del primer Super Mario Bros., però la franquícia segueix sent una de les més importants del món dels videojocs, i Mario, la mascota i imatge visible de Nintendo. Mario Kart 8 Deluxe, la remasterització del videojoc de Nintendo Wii U que va publicar-se a Nintendo Switch el 2017, encapçala la llista dels videojocs més venuts de la consola, amb un total de 33,41 milions d’unitats venudes a 31 de desembre de 2020. Super Mario Odyssey, Super Mario Party o New Super Mario Bros. U Deluxe són els altres jocs de la saga que es troben dins dels 10 jocs amb més còpies distribuïdes de la consola.

El setembre de 2020 la franquícia va celebrar el seu 35 aniversari, i ho va fer amb una retransmissió en directe en la qual va presentar, entre altres anuncis, l’arribada d’obres passades a Nintendo Switch amb el títol recopilatori Super Mario 3D All-Stars i la publicació de Super Mario Bros. 35 de manera gratuïta per als usuaris del servei de joc en línia de la consola, en el qual 35 usuaris poden jugar de manera simultània al nivell 1-1 del primer joc de la saga a mesura que es posen impediments entre ells. Més recentment, Nintendo ha anunciat l’arribada de Mario Golf: Super Rush per a Nintendo Switch pel pròxim 25 de juny de 2021, una nova entrega d’una de les múltiples sagues derivades de Mario. El plomer de gorra vermella té encara molta feina per fer.