Adeu a les cabines telefòniques

El govern espanyol no renovarà l’adjudicació del servei i buscarà alternatives per oferir-ne l’accés essencial a través de la nova Llei Estatal de Telecomunicacions prevista per a després de l’estiu

Categories:

Redacció

El 31 de desembre expira l'adjucació del servei de cabines i no es renovarà
El 31 de desembre expira l'adjucació del servei de cabines i no es renovarà | Arxiu

Les cabines telefòniques desapareixeran dels carrers el 31 de desembre de 2021, quan expira l’última adjudicació a Telefónica. En total es retiraran un total de 14.824 telèfons de tot l’Estat espanyol, que deixaran de ser considerats un servei universal amb l’entrada en vigor de la pròxima Llei Estatal de Telecomunicacions. El Ministeri d’Assumptes Econòmics i de Transformació Digital preveu aplicar el nou marc normatiu després de l’estiu i retirar també aquesta consideració a les guies de telèfon.

Fins al moment, la Llei de Telecomunicacions obliga a l’accés a uns serveis mínims, el que suposa l’obligatorietat d’instal·lar una cabina en els municipis de 1.000 habitants i una segona per a les poblacions de 3.000 ciutadans. Amb el nou pla, el secretari d’Estat ha apuntat que “no desapareixeran els telèfons públics”, sinó que es buscarà una alternativa per garantir els serveis.

Els mòbils guanyen la partida

El 2020 les cabines telefòniques van registrar una mitjana de 0,17 trucades diàries, el que suposa una trucada setmanal. La dada ha caigut en picat els últims dos anys, segons Telefónica, quan es comptabilitzava un ús cada tres dies. No obstant això, el 2006 es van registrar més línies de mòbils que habitants i ja es preveia que el servei desapareixeria en un futur no massa llunyà. Segons les dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 88% de la població no ha trucat mai des d’una cabina.

Telefónica té en marxa una prova pilot a Andalusia per convertir les cabines en punts de recàrrega o informació turística. La companyia no ha fet cap valoració del projecte ni si aquest serà l’ús que es donarà a les instal·lacions de tot el país.