El 9% de les empreses d’enginyeria industrial redueix la plantilla per la covid-19
Els professionals del sector alerten que la caiguda de la producció es deu a la pandèmia i a “problemes estructurals”
Categories:
Un 9% de les empreses d'enginyeria industrial de l'Estat espanyol ha acomiadat treballadors per la crisi de la covid-19. Segons el Baròmetre Industrial 2020, elaborat pel Consell General de Col·legis Oficials de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials d'Espanya (Cogiti), el 9% de les companyies ha acomiadat una mitjana de quatre empleats i un 14% dels negocis ha hagut d'aplicar ERTO a una mitjana de nou treballadors.
El Cogiti ha denunciat la mala gestió per part de les administracions –el 80% dels enginyers considera "insuficients" les seves actuacions- i reclama la creació d'una taula de la indústria per dur a terme "reformes estructurals" i distribuir "de forma transparent" els fons Next Generation EU. De fet, els enginyers industrials defensen que la caiguda de la producció industrial a l'Estat –d'un 9,1% segons l'Institut Nacional d'Estadística- no només es produeix per la crisi de la covid-19, sinó també per una sèrie de "problemes estructurals" que, segons el Cogiti, "ja es van alertant des de fa temps".
Reformes estructurals per enlairar el PIB
Tot i que l'arribada dels fons europeus suposa "una gran oportunitat" per reactivar l'economia, l'enquesta posa de manifest que els enginyers encaren el 2021 amb poc optimisme. Gairebé el 80% estima que el pressupost de les seves empreses es reduirà de mitjana un 24%. En paral·lel, el 52% assegura que la pandèmia ha afectat significativament el seu negoci.
En aquest sentit, el president del Cogiti, José Antonio Galdón, ha subratllat que el sector es troba "en un moment transcendental" i ha afegit que caldrà "escollir molt bé i gestionar millor" els fons de recuperació. "Sent ambiciosos i confiant en les nostres possibilitats, aconseguir que la indústria representi un 30% del PIB abans de 2030 és factible", ha defensat