Un 25% dels joves catalans reconeix ser víctima de frau digital

La manca de coneixement per detectar la publicitat fraudulenta i la sensació de no poder patir cap atac són les principals causes dels enganys

Categories:

Redacció

El 83,3% dels joves té coneixements bons sobre seguretat a la xarxa
El 83,3% dels joves té coneixements bons sobre seguretat a la xarxa | CC0

Prop del 25% dels adolescents catalans reconeix haver estat víctima de frau digital i haver-ho explicat a familiars i amics, mentre que un 20% ha afirmat no haver-ho comunicat ni actuat per vergonya o per donar-li poca importància. Aquestes són les xifres que se’n desprenen d’una enquesta realitzada per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya en el marc del Dia de la Internet Segura, la qual situa els joves de menys edat com els més exposats, ja que els costa més detectar la publicitat fraudulenta i tenen la sensació que no els pot afectar.

L’informe, realitzat juntament amb Adolescents.cat i amb la participació de 1.283 persones d’entre 13 i 20 anys, destaca el robatori de comptes de xarxes socials, sortejos falsos per SMS, compres fraudulentes a traves d’anuncis d’Instagram, correus falsos de plataformes d’entreteniment o trucades d’un fals servei d’informàtica com a enganys habituals.

Alt nivell de coneixement del frau

En general, el tipus de frau més detectat pels joves és l’anomenat phishing o la pesca a través d’un correu electrònic amb un avís urgent per clicar un enllaç, una pràctica fraudulenta que permet al ciberdelinqüent l’accés a dades credencials o números de targeta de crèdit.

Un altre test encara actiu i que ja han completat 6.000 joves apunta que els adolescents tenen un coneixement alt dels enganys a internet. Un 83,3% dels participants han obtingut una puntuació final “molt bona”.

El Dia de la Internet Segura 2021 se celebra el segons dimarts del mes de febrer. Aquesta cita d’àmbit mundial té com a objectius promoure un ús responsable, respectuós, crític i creatiu de les noves tecnologies; aconseguir una Internet millor per a tothom i ajudar-ne al personal docent i als treballadors i treballadores socials en la tasca pedagògica. Enguany, sota el lema “Més digitals i protegits que mai”, el programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya s’hi ha sumat amb una sèrie de continguts adreçats al món educatiu, la infància i joventut, les famílies i la ciutadania.