Wikipedia publica un codi de conducta per crear una comunitat segura

Les noves normes tenen l’objectiu de frenar la desinformació, la manipulació i l’assetjament en línia

Categories:

Redacció

Wikipedia crea un codi de conducta universal
Wikipedia crea un codi de conducta universal | Pixabay

La fundació Wikimedia, organització sense ànim de lucre que gestiona Wikipedia, ha decidit crear un codi de conducta universal per posar fi a la desinformació, la manipulació i l'assetjament en línia. Més de 1.500 voluntaris d'arreu del món han participat en la redacció d'aquestes noves normes de la comunitat, que reflecteixen aquells comportaments que la plataforma considera inacceptables i que serviran per controlar la informació maliciosa o falsa que pugui aparèixer en el web. El codi s'ha creat amb la intenció de garantir un espai en línia segur amb unes normes generalitzades. Fins ara no existia quelcom així perquè cada projecte tenia les seves pròpies condicions.

El codi de conducta s'ha creat per garantir una comunitat segura i transparent

El projecte també busca definir una comunitat que garanteixi la diversitat i la transparència. "Amb la finalitat de crear pautes efectives, col·laborem íntimament amb les nostres comunitats de voluntaris globals per conèixer els seus desafiaments i discutir les formes d'adreçar-los", afirma la presidenta de la junta de la Fundació, María Sefidari. "El codi final codifica les seves idees i comentaris per millorar l'accés equitatiu al coneixement en tot el món", afegeix.

Premisses establertes

El codi expressa una sèrie de pautes de respecte mutu, aplicables tant en la plataforma com en activitats derivades d'aquesta, que fan referència a l'empatia i a la contribució de bona fe en la comunitat. S'exigeix que les aportacions a qualsevol de les entrades de la pàgina es facin amb voluntat constructiva i es prohibeix que qualsevol participant persegueixi de forma reiterada les publicacions d'un altre amb intencions nocives. Tal com ha expressat la CEO de Wikimedia, Katherine Maher "el codi de conducta universal crea estàndards per millorar la conducta en els projectes de Wikimedia i abordar l'abús i el comportament negatius".

Les normes establertes en el codi s'apliquen tant a la plataforma com a les activitats derivades d'aquesta

Les noves premisses castiguen els comportaments destinats a ofendre, intimidar o indignar a altres persones. Defineixen tot el que consideren abús i per tant, no es tolerarà més a la plataforma. Des d'insults fins a assetjament sexual, amenaces, incitació a l'odi, compartir dades personals i persecució i crítiques constants. També es fa referència al maltractament psicològic en casos de manipulació i abusos de poder, de qualsevol membre de la comunitat.

Etiquetes