La UOC i el MIT treballen en un sistema de reciclatge de roba amb sensors sense fils

L’ús de la tecnologia RFID UHF permet identificar la composició dels teixits i classificar-los de manera eficient

Categories:

Redacció

La UOC i el MIT creen un sistema per fer més eficient el reciclatge de roba de segona mà amb la tecnologia RFID UHD
La UOC i el MIT creen un sistema per fer més eficient el reciclatge de roba de segona mà amb la tecnologia RFID UHD | Pixabay

Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) col·laboren en el desenvolupament d’un sistema que permeti el processament massiu, automatitzat i de baix cost de la roba de segona mà per al reciclatge. La tecnologia es basa en la integració als teixits de sensors sense fils RFID UHF (identificació per radiofreqüència) que n'identificaran la composició i alhora monitoraran diversos indicadors corporals, com ara nivells d'hidratació o d'estrès.

El projecte s'emmarca en la convocatòria MIT-Spain INDITEX Sustainability Seed Fund 2019, que finança col·laboracions de grups de recerca del MIT amb investigadors de fora dels Estats Units, amb la participació d'Inditex.

Economia circular en la indústria de la moda

La indústria de la moda genera actualment 92 milions de tones de residus i un 20 % de les aigües residuals mundials. En aquest context, la millora de l'eficiència i la sostenibilitat en tot el procés industrial és un dels reptes del sector.

L'objectiu del projecte és facilitar el reciclatge de la roba de segona mà, impulsar l'economia circular i reduir l'impacte d'aquesta indústria en el medi ambient. Algunes empreses com Inditex permeten retornar la roba als seus establiments perquè sigui reutilitzada o reciclada, però gestionar la recol·lecció i el reciclatge massiu és molt complicat, ja que, per exemple, teixits com el cotó, el lli o el polièster, que representen el 90 % de les matèries primeres utilitzades, requereixen diferents tècniques de processament. “La nova tecnologia permetrà classificar automàticament la roba a partir de la seva composició millorant l'eficiència de tot el procés i podria representar un pas clau en l'esforç cap a la sostenibilitat i l'eficiència de la moda i les indústries relacionades, com el comerç minorista”, explica Joan Melià, que lidera el projecte per part de la UOC.

Una tecnologia de baix cost i fàcilment escalable

Per desenvolupar aquesta recerca, els investigadors fan servir un sistema basat en la tecnologia de comunicació RFID. Es tracta d'uns sensors en forma d'etiqueta que funcionen sense bateria i que són capaços de recopilar informació i transmetre-la a un receptor mitjançant una antena.

Entre els avantatges d'aquesta tecnologia destaquen el baix preu i la viabilitat de l'adopció per part de la indústria. “Les etiquetes tenen un cost d'uns pocs cèntims i, per tant, és una tecnologia que s'escala molt bé per produir grans quantitats. A més, és un sistema que es troba integrat en molts processos logístics, també en el món del tèxtil i la moda, de manera que els resultats del projecte es podrien integrar en els processos industrials sense gaires costos afegits”, destaca l'investigador.

El projecte, que s'allargarà fins a l'agost del 2021, es troba en la fase preliminar de disseny de la tecnologia i es preveu poder començar a avaluar els dissenys a finals d'aquest any.