L’APDCAT elabora un decàleg per conscienciar i protegir les dades dels usuaris

L’organisme dona consells sobre el teletreball o la seguretat dels menors

Categories:

ACN

L'APDCAT alerta de la importància de ser crítics amb els productes i serveis digitals
L'APDCAT alerta de la importància de ser crítics amb els productes i serveis digitals | CC0

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha fet públic el Decàleg de Protecció de Dades, amb motiu de la celebració aquest dijous del Dia Europeu de Protecció de Dades. A conseqüència de la covid-19, l’ús de la xarxa i el teletreball han crescut, i per això el document alerta sobre els atacs d’enginyeria social (phising) que poden patir les persones que executen la jornada laboral des de casa. Segons estadístiques, el 50% dels empleats n’ha patit un atac en els darrers 6 mesos i un 10% en sofreix un cada setmana. El l’informe dona pautes per evitar aquests atacs i xifrar les comunicacions i eines de comunicació.

El decàleg, elaborat d’acord amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD), resumeix els drets i amenaces respecte de la protecció de dades dels menors, com el ciberassetjament i la ciberseducció. Alhora, planteja i recomana com evitar amenaces en categories especialment sensibles, com les dades mèdiques, aporta recomanacions sobre compartir informació a les xarxes socials, la intel·ligència artificial, el teletreball, la seguretat dels dispositius mòbils, internet de les coses i la videovigilància.

Altres temes en què aquest document aporta recomanacions són respecte al consentiment per realitzar qualsevol tractament de dades (ha de ser un consentiment informat, amb un interès legítim, una obligació legal o amb un interès públic) i informació sobre les funcions dels delegats de protecció de dades.

La directora de l’APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha apuntat que no pararan d'esforçar-se a promoure el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades. "Aquest decàleg és un altre pas endavant per donar a conèixer els riscos que comporta no ser prudents amb la nostra informació personal. No podem deixar que un algoritme decideixi per nosaltres gràcies al fet que li hem permès l'accés a la nostra privacitat", ha incidit.

Barbarà ha destacat que "encara hi ha temps, però aviat la societat s'haurà rendit davant les tecnològiques i les grans corporacions amb l'excusa que la vida és més fàcil". Ha alertat que cal anàlisi crítica a l’hora de fer ús dels productes i serveis digitals, especialment en àrees sensibles com salut, pensament polític i protecció de menors. “No podem defallir en la defensa del dret fonamental a la protecció de dades”, ha conclòs.