Fugaku, el superordinador més potent del món

El Japó se situa al capdavant del Top500 amb una màquina que pot arribar a assolir els 1000 petaflops

Categories:

Redacció

El Japó té el superordinador més potent del món: Fugaku
El Japó té el superordinador més potent del món: Fugaku | Skeeze/Pixabay

El superordinador més potent del món es troba al Centre de Ciència Computacional del Japó i es diu Fugaku. La seva capacitat per assolir fins a 1000 petaflops (operacions de coma flotant per segon) en treballs amb algoritmes d’intel·ligència artificial i machine learning, i el fet de ser el primer equip del món a usar arquitectura ARM en els seus microprocessadors són les principals característiques que l’han situat al capdavant del rànquing Top500.

L’ordinador japonès ha obtingut una capacitat de càlcul de 415,5 petaflops al test Hight Performance Linpack, que mesura el rendiment, un índex superior als 148,8 petaflops de la màquina dels Estats Units que liderava la classificació. Així, el nord-americà Summit se situa ara com el segon millor superordinador del mon, seguit del Sierra (California) amb 94,9 petaflops i del Sunway TaihuLight (la Xina) amb 93 petaflops.

L’equip d’investigadors i desenvolupadors situen el 2021 com la data de posada en funcionament de Fugaku. El seu us es destinarà a projectes científics gràcies a la capacitat de càlcul que té, incloent-hi la investigació relacionada amb la detecció precoç i diagnòstic de la covid-19.

Entre els EUA i Àsia

Segons el Top500, la Xina és el país amb més superordinadors: 226 màquines del total de 500 que analitza l’informe. En canvi, els Estats Units s’han posicionat com el que més petaflops suma amb 644, per sobre dels 565 del país asiàtic. Per la seva banda, el Japó compta amb 530 petaflops.

En les 51 edicions del rànquing, els Estats Units han ocupat la primera posició en 28 d’elles. El Japó ho ha fet en 12 ocasions; la Xina, en 11.

Etiquetes