Mirar el món a través del mòbil

Les apps permeten cobrir les mancances sensorials de les persones i ser un suport per garantir la inclusió i l’accessibilitat a qualsevol eina del dia a dia

Categories:

Irene Cecilia

La tecnologia serveix per facilitar l'accessibilitat i la inclusió
La tecnologia serveix per facilitar l'accessibilitat i la inclusió | Pixabay

Els mòbils s’han convertit en aparadors a través dels quals coneixem la realitat, ens informem, ens comuniquem i interactuem, factor que genera la necessitat de tenir aplicacions instal·lades en els dispositius per cobrir les nostres necessitats. Amb l’entrada de les tecnologies disruptives, com la intel·ligència artificial, els desenvolupadors i programadors disposen d’un ventall d’oportunitats amb el qual crear productes nous, com per exemple, utilitzant els softwares de reconeixement d’imatges. No és d’estranyar doncs, que s’hagin posat a disposició de les persones discapacitades aquestes tecnologies, creant eines que ofereixen accessibilitat i inclusió i que permeten facilitar el dia a dia a qui ho necessita.

Audició

Les persones amb discapacitats auditives, parcials o totals, disposen de diverses solucions tecnològiques que els ajuden  a comunicar-se millor.

El diccionari de la llengua de signes és una app útil tant per a persones amb diferents nivells de discapacitat com per a qui vulgui aprendre-la per comunicar-se amb algú que tingui problemes auditius. Aquest instrument ensenya el llenguatge de signes basant-se en un gran diccionari que té incorporat. Els usuaris poden seleccionar qualsevol paraula i visualitzar com una persona la recrea en signes.

Rogervoice és un aplicatiu que utilitza el reconeixement de veu per subtitular al moment converses telefòniques, de manera que el receptor pot llegir el que el seu interlocutor diu. També té la funció a la inversa per a usuaris amb dificultats de parla gràcies a l'opció Text to Speech, que reprodueix el que la persona escriu. De la mateixa manera que Rogervoice, Sordo ayuda reconeix veus i les converteix en text perquè pugui ser llegit. També converteix el text en àudio. Una funció similar té Ava, que subtitula en temps real qualsevol conversa, de manera que la persona pugui ser partícip del que s’està dient al seu voltant.

Per descobrir esdeveniments culturals accessibles per a persones amb discapacitats auditives existeix SignARTE, que recull informació d’espais adaptats com cinemes, teatres i museus, entre altres.

Visió

En el cas de les persones amb dificultats visuals o discapacitat, existeixen aplicacions com TapTapSee que reconeixen objectes gràcies a la intel·ligència artificial. Funciona fent una fotografia o vídeo d'un objecte que el sistema llegeix i fa una descripció auditiva del que està veient, de manera que l'usuari pugui saber què té al davant.

L'aplicació Be my eyes connecta les persones invidents o amb discapacitats amb voluntaris que s'ofereixen per ajudar-los a identificar elements o a executar tasques. Quan algú necessita ajuda, pot enviar un missatge a través de l'aplicatiu, que connecta immediatament amb qui estigui disponible. El primer voluntari en respondre rep les imatges de la càmera del darrere del telèfon i el mateix que qui ha trucat, pel que pot ajudar-lo guiant-lo o descrivint l'espai.

Per a situacions quotidianes com pagar la compra, l'app MCT Money Reader identifica ràpidament el valor econòmic dels bitllets i no necessita connexió a internet per funcionar. A més, pot identificar si són falsos. Una altra aplicació que pot facilitar el dia a dia és ATENDO, que serveix per rebre ajuda en les instal·lacions de Renfe, tant per accedir als trens com per moure's per l'estació. També és útil per a persones amb mobilitat reduïda o altres impediments.

Mobilitat

Les persones en cadires de rodes o dificultat de moviment també tenen diverses opcions que poden consultar per conèixer llocs amb entrades i infraestructures accessibles.

Disabeled park té com funció principal localitzar places d'aparcament. L'app ajuda a superar les barreres físiques del carrer i a orientar els conductors en la cerca d'un lloc on aparcar. A més, també permet denunciar places ocupades per cotxes sense acreditació i afegir nous estacionaments.

En el cas del turisme, existeix l’aplicació Tur4All, que de moment es troba disponible només per al territori espanyol i el portuguès. Aquesta eina permet a l'usuari descobrir quines activitats turístiques, comerços o establiments compten amb unes infraestructures adequades i accessibles. També ofereix informació per a persones amb discapacitats visuals, cognitives i auditives. Una funció semblant la desenvolupa també Equalitas Vitae, que és un directori de turisme accessible.

Autisme

Existeixen una sèrie d'aplicacions pensades per a infants amb Trastorn de l’espectre Autista (TEA) per ajudar-los a planificar i organitzar la jornada i les activitats que han de fer.

Dia a dia, per exemple, es presenta com un calendari que permet organitzar i veure de forma molt visual i estructurada totes les activitats que ha de realitzar, de manera que les pugui associar a espais o persones. EmoPlay, és una espècie de joc que tracta les diferents emocions i mostra les expressions facials pròpies de cada una d'elles. L'usuari haurà d'imitar-les i l'aplicació li dirà si ho ha fet bé.

També existeixen aplicacions que ofereixen informació sobre l’autisme perquè les famílies puguin aprendre tècniques més efectives a l’hora de comunicar-se. És el cas de Dictapito, que converteix el llenguatge oral en informació visual en temps real.

Google i accessibilitat

Google està especialment compromès amb oferir contingut útil que millori l'accessibilitat dels seus usuaris. Entre elles es troba Look to speak, que gràcies a la intel·ligència artificial ajuda persones amb discapacitats motores o de la parla a comunicar-se. Detecta el moviment dels ulls en relació al contingut de la pantalla, identificant i reproduint el que volen dir.

En el cas de Lookout, aquesta utilitza la visió artificial i el reconeixement d'objectes per identificar elements i entorns, per tal de facilitar a l’usuari la realització de diferents tasques de la vida quotidiana.

Google també té aplicacions que es troben directament integrades en els sistemes operatius i que es poden activar en qualsevol moment. Una d'aquestes és Voice Access, que permet controlar el nostre dispositiu mitjançant la parla, ja que és capaç de reconèixer el que hi ha a la pantalla. L'altre és Talkback, una eina que, gràcies a vibracions i respostes de veu, facilita que les persones amb discapacitat visual puguin utilitzar el smartphone. Ambdues apps estan disponibles en l'apartat d'accessibilitat de la configuració del telèfon.

A més a més, Google Maps està treballant per oferir un disseny de rutes accessibles, tot i que aquesta funció de moment no està disponible a Espanya.