La Viquipèdia compleix 20 anys

La plataforma supera els 55 milions d’articles en 309 llengües diferents

Categories:

Redacció

La Viquipèdia es va crear el 15 de gener del 2001
La Viquipèdia es va crear el 15 de gener del 2001

L'obra de referència més gran a internet, la Viquipèdia, compleix 20 anys amb més de 55 milions d’articles en 309 llengües diferents. La seva versió en català es va crear el 16 de març del mateix any, després de l’anglesa i l’alemanya, i va ser la segona a comptar amb algun article.

Quan el fundador, Jimmy Wales, va anunciar que la Viquipèdia tindria altres llengües, va assenyalar en un correu que l'usuari Cdani s'havia ofert a no infringir-los el seu terrible anglès si feien la Viquipèdia en català. El primer article en una versió no anglesa va ser àbac, creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 UTC per Daniel José Queralto editant com usuari anònim 194.158.80.xxx amb rang IP a Andorra. Uns minuts després va continuar editant sota el compte Cdani.

Al cap de dos anys es va adaptar el nom Wikipedia com a Viquipèdia i ara té 668.601 articles i 1.603 viquipedistes actius. L’enciclopèdia en català té 811 articles de qualitat i 158 articles bons que passen un procés d'avaluació i comentaris.

Comunitats d’autors

Per mantenir financerament els servidors on s'hostatja la Viquipèdia, el 2004 Jimmy Wales va crear la Fundació Wikimedia, que es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d'editors de la Viquipèdia. No és propietària dels seus continguts ni interfereix en la seva línia editorial. Cada versió lingüística l'organitza i la gestiona lliurement a través de la seva comunitat d'autors.

Al llarg d'aquests 20 anys s'han anat creant entitats per donar suport als autors de la Viquipèdia i promocionar-la a nivell local. En l'àmbit catalanoparlant, aquesta tasca la desenvolupa l'associació Amical Wikimedia.

La covid-19 ha marcat un nou rècord visitants en la versió en català, amb 51 milions d’usuaris

Els confinaments derivats de la situació mundial de pandèmia de la covid-19 han suscitat interès en el projecte arribant vora els 51 milions de visites mensuals a la versió catalana l'abril del 2020, superant l'anterior rècord de 42,5 milions del maig de 2015. Però també en edicions realitzades més de 3 milions només durant l'any 2020 que ens deixa amb un increment del 10% en el nombre d'usuaris actius, és a dir aquells registrats amb cinc o més edicions.

Reptes del català

Malgrat que els usuaris que col·laboren en la Viquipèdia han intentat augmentar el nombre de biografies de dones, l’Amical Wikimedia assegura que encara hi ha molta feina pendent, ja que en català només ho són unes 30.000 (18,44%).

Cal augmentar el nombre de biografies de dones i d’editores

L’organització també assenyala que hi ha poques editores. Tot i que hi ha dades exactes, però el darrer sondeig intern de 2018 indica que són vora el 15%. La recerca acadèmica —basant-se en la Viquipèdia en castellà o anglès— indica que són entre el 9 i el 16%.

A més a més, apunten que les visites són menys que les que pertocaria pel nombre de parlants malgrat un alt nombre d'editors. La comunitat destaca la importància de navegar en català per millorar les visites en aquesta llengua.

Etiquetes