La UE es blinda contra les amenaces amb una nova estratègia de ciberseguretat
La col·laboració entre els Estats membres i un increment en la inversió són les claus del nou pla comunitari
Categories:
La Unió Europea es blinda contra els atacs a la xarxa amb una nova estratègia de ciberseguretat aprovada per la Comissió Europea i l’Alt Representant d’Assumptes Exteriors i Política de Seguretat. La proposta pretén reforçar l’accés de ciutadania i empreses a serveis amb totes les garanties i establir un marc d’acció conjunt davant les amenaces per crear un ciberespai global, obert, estable i segur basat en l’Estat de Dret.
El programa s’estructura a través de tres eixos de treball: resiliència, sobirania tecnològica i lideratge; desenvolupament de la capacitat operativa per prevenir, dissuadir i respondre; i promoure un ciberespai global i obert a través de la cooperació.
Accions concretes
En la primera línia de treball, la UE preveu millorar la seguretat de les xarxes i els sistemes d’informació amb una revisió de la Directiva SRI sobre les mesures destinades a garantir la seguretat de l’ús d’internet en els països membres per augmentar la ciberesiliència dels sectors públic i privat. Això comptarà amb el suport d’un nou Centre d’Operacions de Seguretat basats en intel·ligència artificial per detectar amb prou temps futurs atacs i frenar-los. Paral·lalement, es farà èmfasi en la formació de talent qualificat i conscienciació de la importància de prendre mesures de seguretat per part de les pimes.
Per aconseguir-ho, s’ha establert un augment de la despesa en els pròxims set anys a través del Programa Europa Digital, Horitzó Europa i el Pla de Recuperació per fer efectiva la transició digital. Com a fita, la CE proposa assolir una inversió conjunta de 4.500 milions d’euros.
La UE vol assolir una inversió conjunta de 4.500 MEUR per a la transició digital
Pel que fa al segon àmbit, l’objectiu és reforçar la cooperació entre els organismes supranacionals i autoritats dels 28 països. Amb una ciberdiplomàcia i una actuació conjunta, la UE vol optimitzar els resultats de l’acció individual dels Estats membres perquè reverteixin en una millor seguretat a escala del continent. D’aquesta manera, es busca evitar danys en infraestructures crítiques, cadenes de subministrament, institucions i processos democràtics.
Finalment, aquesta col·laboració entre els socis ha de permetre crear un ciberespai global i obert, així com establir normes globals alineats amb els fonaments de la UE.