La nova normalitat, en mans de les ‘start-ups’ i pimes TIC
L’aplicació del treball, la compra, l’educació o l’entreteniment en remot i al núvol impulsa la consolidació de solucions basades en la disrupció tecnològica
Categories:
L'arribada de la pandèmia ha impactat en tots els sector, però també ha permès impulsar la digitalització. En pocs mesos hem vist aplicar de manera massiva propostes que es veien llunyanes com el teletreball, l’educació a distància o l’adopció del comerç electrònic en bona part dels compradors. Bona part d’aquestes propostes han estat abanderades per start-ups i pimes que ofereixen solucions tecnològiques, pel que l’anomenada nova normalitat es troba ara en mans del sector TIC, especialment en el retail, la formació, la indústria i els videjocs, segons la gestora de fons de l’ecosistema digital The Valley.
Educació i videojocs en línia
La formació ha adaptat la seva oferta i metodologia per emmotllar-se a les noves circumstàncies a través de plataformes i aplicacions virtuals. Un exemple s’ha vist en l’ús de The Valley Flow per part d’escoles de negocis, i també en Kokoro Kids, una app que vol potenciar el desenvolupament d'habilitats cognitives i emocionals de nens de dos a sis anys a través d'activitats i jocs, oferint experiències personalitzades per a cada nen.
L'educació en remot i el 'gaming' s'ha beneficiat de l'allau de plataformes i el núvol
En el cas dels videojocs, el núvol s’ha posicionat com la tendència de futur per davant de les consoles. L’impacte de la pandèmia ha propiciat que es passi més temps a casa i, en conseqüència, es busquin noves alternatives d'entreteniment. En paral·lel a l’auge del contingut en streaming, altres opcions d’entreteniment en línia com el cloud gaming ja ha començat a mostrat un repunt de la demanda. Com a prova del creixement d'aquest sector trobem el cas de Nware, una innovadora plataforma espanyola al núvol que recentment ha estrenat la seva versió beta.
Digitalització en l’entorn professional
Pel que fa a la indústria, l’increment de les compres online i el repartiment a domicili ha provocat un canvi en la gestió logística. El servei necessita ser més ràpid, eficient i sostenible, pel que la introducció de la tecnologia ha permès optimitzar tasques con el disseny de rutes i horaris amb l’objectiu d’escurçar el temps d’entrega i reduir-ne el costos. Així, ha sorgit Trucksters, una start-up espanyola que proposa un servei basat en la intel·ligència artificial i les dades massives per gestionar la flota de camions i millorar la seguretat i qualitat de vida dels transportistes.
El sector professional ha hagut de fer passes de gegant per digitalitzar-se
En l’altra banda de la cadena, en les botigues, ha estat vital construir pàgines web amb una bona experiència d’usuari i que facilitin la compra dels productes. Moltes pimes han hagut de fer el pas immediat cap a aquesta venda en línia, malgrat que preveien fer-ho a llarg termini, i s’han adonat de com és d’important oferir informació acurada. En aquest cas, la plataforma uSizy ha optat pel machine learning per dissenyar una solució capaç de recomanar la talla adequada a cada client i no equivocar-se en el procés de compra.