El turisme pica la porta dels professionals TIC

El ‘travel tech’ crea més de 5.000 llocs de treball, amb les posicions de ‘frontened developer’ i ‘backend developer’ com les més demandades

Categories:

Redacció

El 'travel tech' necessita captar talent femení i de fora
El 'travel tech' necessita captar talent femení i de fora | Rudy and Peter Skitterians/ Pixabay

Una de les idees que més està ressonant en aquesta pandèmia és que la covid-19 ha provocat en sis mesos una transformació tecnològica que estava prevista a sis anys vista. Ho hem vist en forma d’implementació massiva del teletreball, el màrqueting digital, el comerç electrònic, l’educació en línia o la teleassistència en remot, però encara hi ha sectors que es resisteixen a la transició, com és el cas del turisme. Però això no vol dir que no hagi fet ja passes cap a la metamorfosi cap a un àmbit digitalitzat, perquè ho ha fet, però encara un llarg camí per recórrer i per integrar la gran quantitat de professionals TIC que calen per parlar d’un canvi real.

El travel tech ha donat feina a més de 5.000 persones amb capacitats tecnològiques, una xifra que representa el 7% dels treballadors amb aquestes competències a l’economia catalana. No obstant això, la indústria únicament ha generat un 1,5% de les ofertes de feina, segons les dades de l’informeTalent i Turisme: el talent digital al sector Travel Tech de la Barcelona Digital Talent sobre el sector. Destaquen les posicions de frontened developer i backend developer amb el 19,59% i el 22,04% de les ofertes digitals publicades en els últims 12 mesos. Pel que fa als llenguatges, el 40% de les vacants han requerit habilitats en Javascript i Python.

Un salari per sobre de la mitjana TIC

Tal com ha assenyalat el director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, en la presentació de les dades, el travel tech es tracta d’un segment cobert per joves. El 60% dels treballadors té menys de 30 anys, “el que demostra que potser no s’estan implementant bé les mesures de reskilling”, ha valorat.

El 28% dels empleats al sector són dones, un 2% per sobre de la presència femenina en les TIC a Catalunya, “però encara amb un gap important”, ha apuntat. El 47% de les professionals en l’àmbit es dediquen al màrqueting.

Pel que fa a la formació, la Universitat Politècnica de Catalunya és el principal centre proveïdor de formació per als perfils del travel tech. L’ecosistema universitari ha preparat el 85% dels professionals actualment amb feina en l’entorn, mentre que el 12% prové d’altres espais educatius; i un 1%, de bootcamps.

El sou més elevat s’ha registrat en la posició de ‘devops engineer’, amb 52.594 euros bruts anuals

El salari mitjà del TIC s’ha situat en 37.510 euros bruts anuals, un sou que han superat 10 de les 12 posicions més freqüents en el cas dels tecnòlegs a l’àmbit turístic. El sou més elevat s’ha registrat en la posició de devops engineer, amb 52.594 euros bruts anuals.

Igual que ha passat a l’àmbit, la covid-19 també ha afectat. Si abans de la pandèmia es registraven una mitjana mensual de 91 ofertes, posteriorment la dada ha caigut a les 41 vacants.

Fomentar les vocacions

Amb la previsió de veure en augment les xifres relatives a la incorporació de la tecnologia al sector turístic, Arrufí ha situat com a prioritari el foment de les vocacions entre els professionals que ja en formen part a través del reciclatge professional. “Hi ha camps de talent on per cada oferta de treball, nomé hi ha de mitjana dos professionals que la puguin cobrir, com passa amb el devop engineer”, ha destacat.

El sector necessita fomentar les vocacions entre les dones i atraure talent estranger

A més a més, ha posat sobre la taula la necessitat d’atraure talent digital femení i de l’exterior, com treballar ja des de l’inici en les persones interessades a fer carrera al turisme sobre les opcions que genera la transformació cap al travel tech.

Etiquetes