Fugaku, el superordinador més ràpid del món

La tecnologia quàntica japonesa se situa en les primeres posicions dels rànquings mundials del sector com el Graph500 i el Top500

Redacció

Fugaku és el supercomputador més ràpid del món
Fugaku és el supercomputador més ràpid del món | Fugaku

El superordinador Fugaku ha estat valorat com el més ràpid del món en la celebració d'aquest any de la Conferencia de Computació d'Alt Rendiment SC20. S'ha situat en la primera posició de diversos dels rànquings més importants del sector com el Graph500, que premia els sistemes de funció de les càrregues de dades intensives, i el Top500, que classifica els superordinadors amb millor rendiment.

En el cas del Graph500, s'ha aconseguit la primera posició gràcies a una col·laboració entre Riken, la Universitat de Kyushu, Fixstars Corporation i Fujitsu. Es va aconseguir resoldre una àmplia recerca d'un gràfic enorme amb 1,1 bilions de nodes i 17,6 bilions d'extrems en uns 0,25 segons. Aquesta fita va suposar una puntuació de 102.955 gigaTEPS, que és el quàdruple de la conseguida pel seu principal competidor, Sunway TaihuLight.

L'objectiu dels responsables d'aquest supercomputador consisteix a crear una nova generació de superordinadors que puguin encarregar-se de temes científics i socials d'alta priorat. Això permetrà poder avançar en nous descobriments en els camps de la medicina, la meteorologia, l'emmagatzematge, l'energia, i els processos de disseny i producció.

En l'actualitat, l'ordinador s'utilitza de forma experimental en la investigació de la covid-19 en relació amb diagnosis, teràpia i simulacions de la propagació del virus.

Competidors

Fugaku es troba instal·lat en el Centre RIKEN de Ciències Computacionals a Kobe, al Japó, que treballen amb Fujitsu. La tecnologia Arm que opera aquest supercomputador japonès ha superat en els rànquings mundials a la de l'alemany Juwels, l'estatunidenc Summit i el xinès Sunway TaihuLight, que també es troben entre les primeres posicions de les llistes més importants d'aquest àmbit.