Mercabarna prova el 5G en la prevenció d’accidents amb vehicles industrials

El pilot permetrà millorar la seguretat a les instal·lacions i a la xarxa viària catalana en el futur

Categories:

Redacció

Mercabarna prova el sistema de prevenció de xocs amb un carretó i una bicicleta
Mercabarna prova el sistema de prevenció de xocs amb un carretó i una bicicleta | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

Mercabarna ha realitzat amb èxit una prova pilot que aplica el 5G en la prevenció d’accidents amb vehicles industrials. El sistema s’ha testat amb un carretó elevador i una bicicleta que seguien una trajectòria de col·lisió entre ells i que ha evitat el xoc amb un senyal d’avís. Mitjançant aquesta la unió de tecnologies de comunicació i localització avançada s’ha pogut dissenyar una eina que es preveu que pugui millorar la seguretat viària en el futur.

Tant el carretó elevador com la bicicleta porten equipat un dispositiu (OBU) connectat a la xarxa 5G que permet l’enviament i recepció de missatges de forma constant. També incorporen un altre dispositiu (HW) necessari per geolocalitzar els vehicles de forma precisa, fusionant dades de posicionament proporcionades via satèl·lit, sistemes autònoms inercials que mesuren l’acceleració i la rotació del vehicle i mesures de distància basades en tecnologia ràdio que aporta precisió addicional i fiabilitat en entorns desafiants i complexos. Quan el sistema detecta un perill segons la trajectòria del ciclista, s’emet un senyal per activar una botzina d’avís i notificar a un dels dos vehicles un possible perill de col·lisió.

Després del pilot s'iniciarà una fase d'estudi per tal d'aplicar-la als vehicles industrials que recorren les 90 hectàrees que formen Mercabarna, que no es preveu que s'acabi fins d'aquí a un any.

Les empreses responsables de les tecnologies aplicades en la prova pilot són la Fundació i2CAT i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC). El projecte s'emmarca en la iniciativa 5G Barcelona i compta amb la col·laboració d'Orange, la Mobile World Capital i el suport del Departament de Polítiques Digitals del Govern.

Convergència tecnològica

La tecnologia 5G ofereix a aquest projecte garanties de latència extremadament baixa, disponibilitat de xarxa universal i escalabilitat per poder donar servei a molts dispositius a la vegada. A més, el pilot ha demostrat la viabilitat d’integrar solucions híbrides de posicionament que augmenten la precisió i robustesa de sistemes de navegació per satèl·lit (GNSS) en serveis 5G, en combinar-les amb sistemes de comunicació i posicionament UWB, sistemes de navegació inercials (INS) i la comunicació entre vehicles i infraestructura (V2X).

 

Etiquetes