Els algoritmes de DeepMind solucionen un repte científic de fa 50 anys

La intel·ligència artificial de Google permet conèixer l’estructura de les proteïnes i obrir el camí cap al disseny de fàrmacs per a malalties com el càncer o la covid-19

Categories:

Redacció

El descobriment de l'estructura de les proteïnes por accelerar el disseny de fàrmacs per a malalties com el càncer
El descobriment de l'estructura de les proteïnes por accelerar el disseny de fàrmacs per a malalties com el càncer | CC0

La companyia d’intel·ligència artificial DeepMind, propietat de Google, ha resolt un problema pendent per la comunitat científica des de feia més de 50 anys. A través del sistema AlphaFold 2, ha aconseguit predir l’estructura de les proteïnes amb una exactitud propera als resultats que ofereixen les proves de laboratori amb cristal·lografia de rajos X i espectroscòpia de RMN. L’aplicació d’algoritmes en el coneixement de les proteïnes permetrà avançar en la investigació contra el càncer, les neuropaties i les malalties rares o infeccioses, així com accelerar el disseny de fàrmacs per fer front a la covid-19.

Primers avenços en la unió IA i biomedicina

DeepMind va començar a treballar amb AlphaFold el 2016 i en només quatre anys ha pogut revolucionar la investigació científica demostrant que els seus càlculs poden ser vitals per a la comprensió de malalties i el seu tractament.

La companyia de Google ja va mostrar aquest passat gener alguns dels avenços que havia fet en l’estudi de les proteïnes. Des de l’inici de la investigació, s’havia passat d’un 40% d’èxit a un 92%, i ara ha fet públics els detalls de la recerca.

Malgrat que es tracta d’una gran passa, segons apunten fonts de la companyia i de la comunitat científica, aquest és només un primer pas. Ara cal avançar per descobrir la unió entre proteïnes, la seva interacció amb altres molècules com l’ADN i l’ARN, i com s’ha de traslladar tot el coneixement obtingut al sector biomèdic.