La Comissió Europea vol potenciar l’intercanvi de ‘big data’

El nou reglament limita l’ús de les dades d’usuaris i actors per fer negoci

Categories:

Redacció

La UE vol crear un marc regular per al 'big data'
La UE vol crear un marc regular per al 'big data' | CC0

La Comissió Europea vol facilitar l’intercanvi de dades entre els estats membres de la Unió Europea i ha presentat un nou reglament que potenciarà l’ús conjunt del big data entre empreses, entitats i ciutadania. El marc normatiu contempla una col·laboració neutral i transparent entre els intermediaris per tal de compartir informació sense que es pugui negociar amb ella. L’objectiu final és augmentar el control de la informació i donar confiança a la societat del potencial del coneixement.

El reglament també contempla la possibilitat de cedir dades que són propietat de les administracions públiques per al benefici comú, com és l’ús del coneixement amb fins sanitaris o d’investigació. A més a més, es preveu endurir la normativa perquè la ciutadania tingui constància de les condicions de cessió de les seves dades.

Les mesures, fins ara dissenyades de manera general, es detallaran amb la presentació de mesures concretes a principis del 2021. Es complementaran amb una Llei de Dades per al foment de l’intercanvi entre empreses i governs.

Estratègia de futur

La UE preveu que el 2025 la quantitat de dades generades pels ens públics, les empreses i la ciutadania creixi exponencialment, pel que busca dotar-la d’un marc regulador que garanteixi una explotació lícita i transparent de la informació. Així mateix, contempla la creació d’espais de col·laboració per dotar de recursos àrees en ple desenvolupament com l’energia, la salut o el medi ambient.

Etiquetes