Tot allò que els ‘smartphones’ han fet desaparèixer
La tecnologia acaba amb eines d’ús quotidià com les agendes, la ràdio o les llanternes
Categories:
Ha passat molt de temps d'ençà que els telèfons només servien per fer trucades. De fet, amb el pas dels anys han protagonitzat un procés d'innovació constant, buscant cobrir sempre les necessitats dels usuaris fins al punt en què aparells propis de la vida quotidiana s'han integrat digitalment en els nostres smartphones. Aixó ha causat la desaparició de la seva versió física i ha provocat que les eines que hem estat utilitzant durant molt temps, quedin obsoletes.
De l’analògic al digital
La llista d'eines que han quedat obsoletes o en un segon pla a causa dels smartphones és llarga. Hi podem trobar casos de tota mena, començant pel telèfon fix, que va entrar en un conflicte amb la connexió sense fils perquè permet molta més mobilitat i adaptabilitat.
També tenen la batalla perduda les calculadores de butxaca, per no parlar de les científiques de major volum, contra la facilitat i portabilitat de la del mòbil. Gràcies als nostres dispositius ara podem sumar, dividir i multiplicar estem on estem.
Els mòbils també han suposat la desaparició de les ràdios, disposar-hi de l'FM fa que les analògiques quedin obsoletes. Així mateix, la possibilitat d'accedir a una innumerable llista de temes musicals de qualsevol gènere gràcies a Internet, YouTube, Spotify i al reproductor de música del mateix telèfon, ha eclipsat també els mítics MP3.
I quan marxa la llum... què és el primer que anem a buscar? El telèfon i la seva llanterna integrada, que s'ha convertit en un gadget essencial. Ja sigui a casa, a la muntanya o pel carrer, en qualsevol moment podem trobar-nos a les fosques i no hi ha res més còmode que treure el mòbil per tenir llum.
Tampoc s'han d'oblidar les càmeres tan potents que cada cop més porten els smartphones, apropant-se pràcticament a les professionals, però amb la comoditat de cabre a la butxaca. I seguint el mateix camí, trobem les televisions. Els usuaris poden consumir pel·lícules, series i vídeos des dels seus dispositius gràcies a plataformes com Netflix, HBO o YouTube. A més, una altra batalla entre la televisió i els mòbils és que aquests centren l'atenció dels espectadors fins i tot quan haurien d’estar mirant el televisor. Per tant, encara que estigui encès, pot ser que ningú el miri.
Abandonar el format en paper
La integració de prestacions d'ús quotidià als smartphones ha suposat també una gran reducció del consum de paper en el nostre dia a dia. Les agendes i calendaris en són un clar exemple. Cada vegada és més fàcil anotar compromisos i esdeveniments al mòbil, que no només ens serveix d'agenda, sinó que també ens notifica els esdeveniments pròxims, cosa que la versió en paper no pot fer de cap de les maneres. Portar la versió digital sempre a sobre et permet consultar-la i afegir-hi nous compromisos en qualsevol moment, sense necessitat de llapis i paper.
Ens trobem en la mateixa situació amb l’agenda de contactes. Aquelles llibretes amb lletres als laterals per apuntar noms i números dels nostres coneguts estan cada vegada més obsoletes. Al mòbil hi podem anotar el nom, el telèfon, la direcció i posar fotos de la persona en qüestió.
Els blocs de notes també han trobat la seva competència digital. Ja no cal escriure les idees importants en un paper, sinó que els smartphones ens permet fer-ho gràcies a una app on queda tot registrat i guardat.
Les entrades de cinema, espectacles i concerts també han migrat del paper al món digital. Si abans s'havien de comprar a taquilla o imprimir-les a casa, ara només cal ensenyar-les a la porta de l'esdeveniment des de la pantalla perquè puguin validar-les. Els llibres podrien seguir la mateixa sort, ja que tot i que els ebooks encara tenen presència, la possibilitat de llegir documents en format PDF obre les portes al consum de narrativa allà on ens trobem.
Coses que poden desaparèixer en un futur
Queda clar que els telèfons intel·ligents han suposat un gran canvi en la nostra forma de viure i en l'ús que fem de la tecnologia, cosa que sembla que no té fre, ja que cada cop més s'inventen noves aplicacions que substitueixen les eines tradicionals.
Comencen a guanyar força els panys intel·ligents, que permeten obrir les portes amb el mòbil. Podria ser que en un futur es normalitzés aquest sistema i deixéssim d'utilitzar claus. També perillen les targetes de crèdit, ja que la tecnologia actual permet integrar la targeta dins del mòbil per a poder fer els pagaments sense necessitat de treure la cartera o fins i tot, sense haver de portar-la a sobre.