El vehicle elèctric perd atractiu a Catalunya

El territori perd el lideratge en penetració de l’electromobilitat, però manté la posició com a zona amb més punts de càrrega a Espanya

Categories:

ACN

Per cada milió de vehicles elèctrics que entrin al sistema hi haurà un increment de l’electricitat de l’1%
Per cada milió de vehicles elèctrics que entrin al sistema hi haurà un increment de l’electricitat de l’1% | Pixabay

Catalunya ha perdut la primera posició en l’indicador que valora la penetració de vehicles elèctrics i la instal·lació d’infraestructures de recàrrega. Segons el Baròmetre de l’Electromobilitat de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), el territori se situa en aquest tercer trimestre com el segon territori amb més puntuació global, només superat per les Illes Balears. Tot i això, manté la primera posició com la regió amb més punts de càrrega amb un total de 2.089 pilones.

El mateix informe de l’ANFAC remarca que l’estat espanyol ha abandonat l’última posició per primera vegada el 2020, amb un augment de 2,5 punts en l’indicador global d’electromobilitat i s’ha col·locat per davant d'Hongria, Itàlia i República Txeca. Tanmateix, continua molt per sota de la mitjana europea (29,6 punts).

Creix l’interès a Espanya

Catalunya, Madrid, Castella-La Manxa, Cantàbria i Illes Balears se situen en les primeres posicions en la penetració del vehicle electrificat, amb una mitja per sobre dels 24 punts. A escala estatal, Espanya ha registrat una major penetració amb un creixement de gairebé 4 punts i una valoració de 22,4 punts sobre 100, tot i que es manté en les últimes posicions d’Europa.

Pel que fa al desenvolupament de les infraestructures de recàrrega, en aquest tercer trimestre de 2020, Espanya segueix estancat. Només ha augmentat un punt en l’indicador (7,5 punts) i es manté en les últimes posicions europees, només per sobre de Portugal, Itàlia, República Txeca i Hongria.

Catalunya és la comunitat amb més nombre de punts de recàrrega urbans (2089) i interurbans (734). De totes maneres, les Illes Balears superen en l’indicador d’infraestructures de recàrrega, amb 16,9 punts, seguida de Catalunya amb 14,4 punts. Les dues comunitats “s’apropen a la mitjana europea”. Des de l’últim trimestre, a Espanya només s’han instal·lat 572 nous punts de recàrrega, una xifra que denota el lent i lleu desenvolupament d’aquestes infraestructures. “S’ha de ser més contundent en la dotació econòmica i en l’eliminació de traves administratives si es vol arribar als 48.000 punts de recàrrega a finals de 2022”, ha apuntat la patronal ANFAC.