Barcelona destinarà 10 MEUR a sis fons d’inversió per impulsar ‘start-ups’ del sector digital

L’Ajuntament preveu que a la llarga l’operació suposi una inversió de 30 milions d’euros

ACN

Inversió per impulsar "start-ups" del sector digital
Inversió per impulsar "start-ups" del sector digital | StartupStockPhotos / Pixabay

L'Ajuntament de Barcelona invertirà 10 milions d'euros (MEUR) en sis fons i societats de capital risc perquè impulsin start-ups relacionades amb el sector digital per fomentar la creació de llocs de treball i és preveu que aquesta operació tingui un efecte multiplicador de l’economia.

L'Ajuntament obrirà aquest dimarts la convocatòria i hi podran optar els fons que tinguin seu a Barcelona i que inverteixin en empreses a l'àrea metropolitana. Seguint un sistema de puntuacions, les dotacions oscil·laran entre 1 i 3 milions d’euros. El fons tindrà una vigència de 10 anys prorrogables a dos més i la inversió s'haurà de fer en els primers 5 anys.

El tinent d'alcaldia ha explicat que es vol potenciar la inversió de sectors "estratègics" com la indústria dels videojocs, l'economia verda, la indústria 4.0, el biotech i les ciències de la vida, l'esport digital, el foodtech i l'economia blava. L'objectiu, segons apunta, és consolidar Barcelona com una "capital digital". A més a més, també es busca potenciar les start-ups fundades o liderades per dones, de manera que defensen la "mirada de gènere" en la iniciativa.

En aquesta operació, l'Ajuntament serà sempre un soci minoritari i no podrà suposar més del 10% de la inversió. Encara que el consistori preveu recuperar part d'aquesta inversió Collboni no ha volgut detallar l'import perquè dependrà de com es desenvolupi el procés.

El director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega, ha apuntat que l'Ajuntament no podrà incidir en quines start-ups s'han de finançar un cop s'hagi invertit en els fons i tant ell com Collboni han insistit que en qui s'invertirà "és en qui en sap" i "qui coneix el mercat i la potencialitat".

Dos precedents "d'èxit"

Collboni ha volgut destacar dues experiències prèvies en les que es va fer servir el mateix mecanisme d'inversió indirecta i ha recordat els casos de Barcelona Emprèn, que va permetre crear empreses com Fractus, o bé Nauta III, que va potenciar Social Point. "Només que hi hagi cinc casos com aquest, l'operació ja val la pena", ha dit.