Els sanitaris també combaten les ‘fake news’ de la covid-19 a través de TikTok

Governs, institucions, metges i infermers traslladen la divulgació científica a la xarxa social per desmentir les notícies falses

Categories:

Redacció

TikTok es converteix en una xarxa de divulgació científica
TikTok es converteix en una xarxa de divulgació científica | Antonbe / Pixabay

TikTok ja és una eina de gran valor a l’hora de combatre les fake news, especialment vinculades a la pandèmia de la covid-19. Governs, institucions, metges i infermers l’han adoptat per fer divulgació mèdica i científica i per, alhora, desmentir les informacions falses que circulen. “A aquestes alçades ja podem dir que TikTok ha superat els dubtes inicials i ha entrat al club de les grans xarxes socials”, explica el professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Alexandre López Borrull, “ha quedat clar que ja no és només diversió i entreteniment”.

A més dels facultatius, institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha entrat a la xarxa social per fer-se ressò. Per al director del màster de Social Media de la UOC, Ferran Lalueza, aquesta és una bona notícia perquè denota un canvi d’actitud d’organitzacions d’aquesta envergadura i, alhora, “perquè el millor lloc per combatre la desinformació és allà on es difon”.

Lalueza: “El millor lloc per combatre la desinformació és allà on es difon”

Això sí, cal tenir en compte que l’objectiu no és tant aconseguir que els ciutadans negacionistes de la pandèmia deixin de ser-ho, sinó col·laborar a desmentir-les. L’objectiu és “que aquests usuaris viralitzadors no difonguin missatges negacionistes i facin de difusors d’informacions certes i amb base científica”, explica Lalueza.

El gran repte: adoptar el llenguatge de TikTok

Amb tot, divulgar missatges científics a través de TikTok no és pas feina fàcil. “Ningú no espera trobar-hi cap classe magistral sobre epidemiologia”, apunta Lalueza, que afegeix que “cal respectar el codi de la xarxa social i el seu llenguatge perquè altrament pots ser percebut com un infiltrat; el repte és oferir un contingut divulgatiu respectant el codi humorístic, creatiu i desenfadat de la xarxa social”.

Per a López Borrull hi ha exemples més reeixits que d’altres. “Els metges joves se’n solen sortir bé, però n’hi ha d’altres que no són percebuts com a membres de la comunitat de manera directa perquè efectivament no és gens fàcil adoptar els codis de TikTok sense que sembli forçat, especialment si l’objectiu, gens negligible, és informar més que no pas entretenir”.