L’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina demostra l’interès de les noies en les STEM
La segona edició del concurs reuneix 125 estudiants de secundària i batxillerat en una jornada on han pogut conèixer referents femenines dins de la disciplina
Categories:
Un total de 125 estudiants de secundària i batxillerat han participat aquest dissabte en la segona edició de l’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina (OMCaF), una competició organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) i les facultats i departaments de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB).
D’entre totes les participants, les tres guanyadores de les medalles d’or han estat Vera Moranco Bargas, estudiant de primer de batxillerat de l’Aula Escola Europea, Dina Markhovskaya, estudiant de segon de batxillerat de l’Escola Pérez Iborra, i Abril Catalán Ribolleda, estudiant de primer de batxillerat de l’INS Ernest Lluch. Les medalles de plata s’han lliurat a Yi Lu (The British School of Barcelona), Eulàlia Gaya Bretones(Aula Escola Europea) i Esther Quintilla Gutiérrez (Salle Mollerussa), mentre que les medalles de bronze les han guanyades Xingyi Chen (Hamelin-Laie International School), Valentina Sans Bayo (INS Vila de Gràcia) i Júlia Borges de Villasante (Escola el Cim). Finalment, Laura Xiaopiao Sanz Lázaro (INS MAnuel de Cabanyes) i Bruna Vázquez Barrio (Escola Dominiques) s’han emportat les mencions. Les millors classificades de l’Olimpíada podran participar en el procés de selecció per a l’European Girls Mathematical Olympiad (EGMO), una competició a escala europea que se celebra des del 2012.
Les proves de resolucions de problemes matemàtics, celebrades durant el matí, s’han complementat amb un espectacle de màgia matemàtica que ha ofert la presidenta del Museu de Matemàtiques de Catalunya, Pura Fornals. Durant la tarda del dissabte, les joves han pogut tenir un contacte directe amb el món professional, on referents com la investigadora de la UPC Eva Miranda o la matemàtica alumni de la UPC Laura Farré han explicat com s’utilitzen les matemàtiques en àmbits com l’empresa, la recerca o la docència.