L’Agència de Ciberseguretat presenta un joc per promoure els fonaments bàsics per protegir-se a internet
‘Guanya el hacker’ qüestiona infants, adolescents i adults sobre situacions de perill cibernètic i els ofereix mecanismes per defensar-se’n
Categories:
Coincidint amb el Dia de la Internet Segura, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha presentat aquest dimarts Guanya el hacker, un joc en físic i digital que busca conscienciar diferents segments de la població sobre els riscos d’internet i les bones pràctiques per defensar-se’n. La iniciativa té un doble objectiu: que els usuaris valorin els coneixements que tenen actualment sobre ciberseguretat i oferir-los explicacions detallades per ampliar la formació. “No hem de tenir por d’Internet, però hem de ser conscients que calen uns coneixements mínims sobre què podem fer i què no al món digital per estar més segurs i protegits. No podem oblidar que a Internet hi ha actors maliciosos i volem que la ciutadania tingui prou habilitats i coneixement per esquivar-los”, ha valorat la directora de l’Agència, Laura Caballero.
Guanya el hacker es presenta en tres modalitats en funció del públic al qual va dirigit: una per a infants de 9 a 12 anys, que compta tant amb versió en línia com amb una variant per imprimir i jugar amb cartes, una per a adolescents i una darrera per a adults, aquestes dues només digitals. En totes tres variants, el joc consisteix a contestar una selecció de 15 preguntes de resposta múltiple de diferents temàtiques que exposen un cas hipotètic, després de les quals el programa donarà una explicació ampliada. En acabar la prova, després de veure els resultats, el joc convida els participants a accedir a una pàgina web de l’Agència que recull les opcions formatives disponibles a Catalunya en ciberseguretat i les possibles sortides laborals que té l’àmbit.
En la versió per a infants, les preguntes versen al voltant de situacions que es poden donar en jocs en línia i xarxes socials, com temptatives de ciberassetjament, ciberseducció (grooming) i robatori de contrasenyes. Se’ls fa veure la importància de no compartir informació privada, a limitar el contacte amb persones desconegudes a internet i a canviar regularment les contrasenyes. Per la seva banda, la versió per a adolescents comparteix moltes de les temàtiques i casos ficticis amb la dels infants, però redactats d’una altra manera i incorporant qüestions com les estafes amb criptomonedes. Finalment, el joc per a adults se centra més en la prevenció d’estafes electròniques, el robatori de comptes i la suplantació d’identitat, incorporant casos concrets com els intents a través de QR falsos.
Tot el material preparat en el context de Guanya el hacker s’ha enviat a les escoles i instituts catalans perquè puguin fer-ho servir a l’aula com a activitat pedagògica, “Els infants i adolescents ja estan a Internet i nosaltres els hem d’ajudar perquè ho estiguin de forma segura. A més, en aquestes edats tenen molta capacitat per aprendre i poden transmetre aquesta informació als seus pares, als seus avis o altres familiars propers”, ha assegurat Caballero.