La Hackató Robotech porta la innovació a les platges mitjançant tecnologies digitals avançades per netejar-les
La iniciativa busca generar noves idees i solucions basades en tecnologies com la fabricació avançada, la robòtica o la intel·ligència artificial
Categories:
Més de 60 joves repartits en sis equips han participat en la Hackató Robotech, celebrada els dies 19 i 20 de desembre a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona. La trobada va reptar els estudiants a desenvolupar sistemes robòtics innovadors per optimitzar la sostenibilitat i versatilitat de les màquines de neteja de les platges, amb l’objectiu d’enfortir la gestió mediambiental costanera.
L’esdeveniment ha unit tecnologia i creativitat per oferir solucions als reptes de la gestió dels residus visibles i de la recol·lecció de pellets a les platges. Després d’assistir a diferents sessions formatives amb professionals i investigadors del sector de la robòtica i del camp de les ciències del mar, els participants han treballat en equips per generar les seves propostes de sistemes robòtics per resoldre el desafiament.
Sostenibilitat i tecnologia per a la gestió de platges
El punt de partida del desafiament ha estat l’anàlisi de dues de les màquines de neteja utilitzades actualment a les platges de Tarragona: la BeachTech Sweepy Hydro, utilitzada a La Pineda, i la UNICORN Thronos 1.0, a la platja del Miracle. Ambdues màquines destaquen per la seva versatilitat, però presenten oportunitats de millora en aspectes com l’autonomia i la sostenibilitat. En aquest context, la hackató s’ha plantejat com un espai per generar noves idees i solucions, amb l’objectiu d’optimitzar l’eficàcia d’aquesta tasca mitjançant l’aplicació de tecnologies digitals avançades, com ara la fabricació avançada, la robòtica o la intel·ligència artificial.
Els resultats han estat avaluats per un jurat especialitzat després d’una ronda de presentació per part dels 6 equips, que va tenir lloc a primera hora de la tarda del divendres, després de més de 14 hores de feina. Els experts, que han valorat les propostes en funció de tres categories de premis, han atorgat el reconeixement a la innovació tecnològica a la proposta ‘PS’, que aprofita les torres de tecnologia 5G ja existents al litoral català per controlar una flota de robots equipats amb GPS. El premi a la sostenibilitat ha estat ex aequo per a les propostes TARRRAGO i 4erres i, finalment, el guardó al millor prototip funcional ha estat per al projecte CODEWALKER.
La Hackató Robotech, impulsada en el marc de l’Àrea Digital Camp de Tarragona i promoguda per la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’inscriu en el projecte Àrees Digitals, una iniciativa de disseminació i promoció territorial de les Tecnologies Digitals Avançades (TDA) que impulsa la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, i amb el suport de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i i2CAT, per, entre d’altres, fomentar i complementar la formació en multitecnologia del talent local i propulsar iniciatives que puguin impulsar l’emprenedoria en aquest àmbit.
La hackató compta també amb la col·laboració d’entitats del territori com el Clúster TIC Catalunya Sud i l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), i institucions com la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de REUS, també col·laboradors locals de l’Àrea Digital Camp de Tarragona.