Algunes pàgines webs deixaran de ser accessibles el 2021

Una incompatibilitat en els certificats dels llocs d’internet farà que els usuaris d’Android 7.11 i inferiors no puguin navegar amb normalitat

Categories:

Redacció

Els usuaris amb terminals antics no podran navegar com sempre per internet
Els usuaris amb terminals antics no podran navegar com sempre per internet | Pixabay

Bona part de les pàgines webs disponibles a internet poden deixar de funcionar. Gran part dels espais que un usuari consulta diàriament són https que garanteixen una navegació segura, ja que la certificació SSL evita que es puguin espiar les dades dels internautes. Actualment un 95% del trànsit està encriptat, segons Google, però cal tenir el sistema adequadament instal·lat i actualitzat per ser compatible amb tots els navegadors i aplicacions, una realitat amb la qual es trobarà bona part dels ciutadans a partir del 2021.

Els usuaris d’Android 7.11 o anteriors es trobaran amb problemes per navegar a partir de l’any que ve. Un acord entre Let’s Encrypt i IdenTrust, dues empreses certificadores, arribarà al final de la seva validesa el pròxim 1 de setembre i, desde llavors, la primera només utilitzarà els seus certificats per validar pàgines web. La trava principal es troba en què els dispositius més antics que no s’han actualitzat per acceptar cap altre sistema que no sigui el de signatures creuades entre les dues autoritats certificadores.

Firefox: opció ràpida, però no definitiva

Android Studio ha calculat que més del 34% dels dispositius que utilitzen el sistema de Google arreu del món tenen una verisó 7.1 o anterior. Els propietaris d’aquests terminals tenen l’opció de deixar d’utilitzar el navegador actual i passar-se a Firefox de Mozilla, que utilitza la seva pròpia llista de certificats arrel per validar pàgines web. No obstant això, els que optin per aquesta via -més econòmica que adquirir un nou terminal-, continuaran trobant problemes a l’hora d’executar certes aplicacions.

Etiquetes