Barcelona presidirà el fòrum de ciutats digitals europees

La capital catalana fixa com a objectiu reduir la bretxa d’accés als recursos tecnològics i portar els governs locals a la taula de debat de les polítiques TIC

Categories:

Redacció

Barcelona presideix amb Rotterdam el Knowledge Society Forum
Barcelona presideix amb Rotterdam el Knowledge Society Forum

Barcelona presidirà durant els propers dos anys el fòrum de ciutats digitals d’Eurocities, anomenat Knowledge Society Forum (KSF), amb l’objectiu de convertir l’organització en un lobby en l’acció política europea de les TIC. El govern de la capital catalana vol que les zones urbanes tinguin veu en la taula de debat i poder per introduir en l’agenda prioritats urgens com la reducció de les desigualats que genera la digitalització.

Per als dos anys de mandat de Barcelona en la presidència, s’ha situat la inclusió digital i les tecnologies emergents com els dos eixos centrals de treball per trencar la bretxa digital i fomentar la innovació urbana a través del potencial d’identificació i creació tecnològica des de les ciutats.

La IA i les dades massives són les tecnologies que més poden ajudar a trencar amb les desigualtats i impulsar les polítiques digitals

D’aquesta manera, es potenciarà l’ús de la intel·ligència artificial i el big data per impulsar una administració pública més proactiva i amb serveis personalitzats que trenquin amb les discriminacions i garanteixin els drets digitals de la ciutadania. El consistori pretén traslladar aquest treball amb les dades massives a escala europea per impulsar un model de governança de dades d’ús públic i accessibles per a les empreses que proveeixin de serveis les administracions.

Les ciutats com a ‘lobby’

Segons la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, “les ciutats són actors clau en la transformació digital d’Europa, perquè la digitalització, encara que no estigui dins les competències legals municipals, determina molts àmbits de la vida urbana, de la cohesió social i de les oportunitats econòmiques”.

En aquest sentit, ha recordat que la pandèmia ha fet evident les diferències la disponibilitat de recursos tecnològics que tenen les diferents capes socials i ha reclamat “suport per fomentar la inclusió digital, de manera que l’accés a Internet no amplifiqui les desigualtats socials existents.

La candidatura conjunta de Barcelona i Rotterdam -en la vicepresidència-, que ha obtingut 38 vots a favor, una abstenció i cap vot en contra, prendrà el relleu de l’equip sortint, liderat per la ciutat de Ghent i on Barcelona ja exercia la vicepresidència. L’Assemblea General s’ha celebrat de forma telemàtica i ha tingut com a eix principal debatre sobre la crisi sanitària i les seves conseqüències, i les iniciatives per a la recuperació.