La Generalitat impulsa el vehicle autònom amb 15,3 MEUR per a una nova pista de proves

Les instal·lacions permetran simular el comportament del vehicle en escenaris d’adversitat diversa i provar la resposta dels cotxes connectats

Categories:

RedaccióACN

La Generalitat impulsa el vehicle autònom amb una inversió de 15,3 MEUR per una nova pista de proves
La Generalitat impulsa el vehicle autònom amb una inversió de 15,3 MEUR per una nova pista de proves

La Generalitat de Catalunya destinarà 15,3 milions d’euros en els próxims quatre anys a la construcció de pistes de proves i instal·lacions de vehicles connectats i autònoms. La inversió té com a objectiu mantenir la competitivitat d’Idiada en el desenvolupament de sistemes avançats cap al nou sistema de conducció.

El complex Idiada, inaugurat el 1994, és un camp de proves independent obert a diferents fabricants de vehicles, components i tecnologies i compta amb una superfície de 370 hectàrees. L'espai disposa de fins a dotze circuits que permeten simular el comportament dels vehicles en diferents condicions.

L'executiu preveu que la integració de la pista d'assaig per a vehicles connectats i autònoms al centre tècnic d'Albornar incrementi el negoci ara gestionat per Idiada i reforci el centre com a proveïdor estratègic en el desenvolupament del vehicle i els seus components.

Espai per testejar l’avenç tecnològic

El disseny de les noves pistes s'integra dins de les ja existents, complementant i millorant l'oferta actual, i possibilita la seva utilització de manera independent a la resta. Les instal·lacions es construiran per fases, que començaran el darrer trimestre de 2020 i finalitzaran a mitjans de 2024. Totes les pistes tindran cobertura de diferents xarxes de telecomunicacions i comptaran amb zones d'assaig en autopista, entorn urbà o simulació d'obstacles, entre altres.

La zona d'assaig en autopista i zona interurbana consta d'una pista de 2.700 metres de longitud que simula un entorn interurbà i una autopista on es poden simular diferents tipus d'accessos i sortides, passos superiors i inferiors i interseccions. La pista de l'entorn urbà té diferents tipus d'interseccions urbanes, carres, edificis i mobiliari urbà.

El circuit té també una pista de simulació d'obstacles i elements especials, específicament destinada a simular situacions extraordinàries que es poden donar a la via pública, com obres, accidents i canvis de rasants forts o sense visibilitat, entre altres. Així mateix, hi ha una zona de túnel on es reprodueix la pèrdua de senyal de GPS o qualsevol tecnologia de posicionament del vehicle a mitjana i alta velocitat i en canvi de trajectòria.

Més de 200 llocs de feina

La construcció del circuit generarà fins a 243 llocs de treball anuals entre directes, indirectes i induïts, i aportarà un PIB addicional de 12,3 milions d'euros. El Govern preveu que la meitat de l'impacte econòmic i creació d'ocupació recaigui sobre la comarca del Baix Penedès. Un cop en funcionament, la pista aportarà un PIB creixent situat entre els 2,5 milions i els 4 milions d'euros anuals i suposarà la creació d'entre 50 i 80 llocs de feina.

"Era urgent modernitzar aquestes instal·lacions per seguir sent un referent internacional en el testeig i les proves que fan les empreses fan abans de comercialitzar els vehicles", ha reconegut el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en declaracions a l'ACN. En els últims anys, han aparegut centres competidors en diversos països europeus. "Si no fèiem res, corríem el risc de prendre bona part dels clients", ha advertit el conseller.

L'objectiu de la inversió no és només modernitzar les instal·lacions, sinó també adaptar els circuits al vehicle autònom, connectat i elèctric. "Quan SEAT es prepara per al cotxe elèctric, quan voldríem captar una empresa de bateries elèctriques, quan sembla que el sector es reconverteix cap a la mobilitat sostenible, des de la Generalitat posarem al dia Idiada per acollir els cotxes del futur", ha manifestat el conseller.

El Govern considera que el projecte de construcció i posada en marxa de la nova pista de proves és una "inversió estratègica" pel futur del sector de l'automoció i tindrà un "important" impacte en l'economia del país i en el Baix Penedès, una comarca que va patir de manera important els impacte de la crisi financera de 2008.

Tremosa ha assegurat que el Baix Penedès és una comarca "especialment tocada". "Donem un senyal a una de les comarques amb més atur, amb més fracàs escolar, amb més problemes socials, que el Govern aposta pel Baix Penedès i perquè el cotxe elèctric del futur no passi només per Catalunya, sinó també per aquestes comarques que feia dècades que acollien aquest centre d'excel·lència i referència que és Idiada", ha afegit el conseller.

Per últim, hi ha també tallers de preparació de vehicles. Davant l'increment de l'activitat prevista a les pistes d'assaig, aquest espai s'incrementarà amb la construcció de vuit nous tallers.