L’AMB prova l’ús de nanosensors per millorar la qualitat de l’aire

Tres municipis de l’àrea metropolitana participen en un estudi per a l’aplicació de la tecnologia com a eina d’obtenció de dades fiables, en temps real i a baix cost

Categories:

Redacció

Sensor del projecte NanoSen-AQM
Sensor del projecte NanoSen-AQM | AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona participa en el projecte europeu NanoSen-AQM que investiga l’ús de nanosensors per millorar la qualitat de l’aire amb una prova pilot a Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs durant la tardor. Aquesta tecnologia de baix cost recollirà dades fiables i en temps real a través de la seva instal·lació en vuit bicicletes que alguns treballadors municipals utilitzen per anar a la feina i en 10 dispositius mòbils del personal de manteniment.

L’estudi europeu es basa a dotar les empreses i ajuntament del sud d’Europa amb nanosensors per facilitar el monitoratge de manera generalitzada, ja que presenta un cost molt més baix que la instal·lació d’estacions de mesurament de les quals ja disposen alguns municipis. També es preveu recollir un conjunt de dades molt més variat que el que s'obté de les estacions fixes, ja que els nanosensors estaran en moviment i permetran conèixer la qualitat de l'aire en diferents emplaçaments, com ara espais naturals, agrícoles, industrials o zones urbanes.

Aquestes dades s'integraran en una plataforma creada expressament per diverses universitats portugueses que també participen en aquest projecte europeu.

Conscienciació ciutadana

En paral·lel, a través d'enquestes, es recollirà el coneixement de la ciutadania sobre la qualitat de l'aire, i s'informarà dels mitjans disponibles i les accions que s'estan realitzant per reduir la contaminació. En els tres municipis esmenats hi haurà uns panells instal·lats en diferents emplaçaments, que donaran informació de la prova pilot que s'està portant a terme en el marc del projecte, així com recomanacions a la ciutadania i bones pràctiques per millorar la qualitat de l'aire.

Els resultats obtinguts de totes les proves pilot realitzades als diferents municipis metropolitans i en altres localitats tant d'Espanya com de França i de Portugal es presentaran en l'acte final de cloenda del projecte NanoSen-AQM, que tindrà lloc el juny del 2021 a Barcelona, organitzat per l'AMB.