La impressió 3D mou 560 MEUR a Catalunya, un 72% més que el 2019

La indústria està formada per 156 empreses i hi treballen gairebé 2.100 professionals

Categories:

Redacció

La fabricació de peces és l'especialització més popular entre les empreses del sector, seguida dels serveis d'enginyeria, consultoria i certificació
La fabricació de peces és l'especialització més popular entre les empreses del sector, seguida dels serveis d'enginyeria, consultoria i certificació | Tibor Szabo (Pexels)

El sector català de la impressió 3D està format per un total de 156 empreses, un 32% més que les que hi havia el 2019. L’ecosistema dona feina a un total de 2.092 persones, un 58% més que les xifres que fa cinc anys, i genera un volum de negoci de 560 milions d’euros (creixement del 72%). Aquestes són les tres principals dades que desvela l’informeLa impressió 3D a Catalunya, un estudi elaborat per l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball que s’ha presentat aquest dijous en el darrer dia de la fira Advanced Factories.

La granularitat és una de les principals característiques de la indústria de la impressió 3D catalana, atès que el 85% de les corporacions són pimes. Tanmateix, això no és obstacle per al seu creixement: només un 34% del sector té menys de 10 anys de vida, i la meitat de les empreses ingressen un milió d’euros o més, mentre que el 30% superen els 10 milions de facturació. La internacionalització també és notòria: el 46% de les companyies exporta de manera regular les seves creacions, i en conjunt, Catalunya és la segona regió a escala mundial en captació d’inversions estrangeres vinculades a la impressió 3D, amb un volum de 87,5 milions d’euros.

Per especialitzacions, l’activitat més habitual de les empreses catalanes especialitzades en impressió 3D és la fabricació de peces, àmbit a què es dediquen el 30,8% del total. En segona posició es troben els serveis d’enginyeria, consultoria i certificació (13,5%), molt a prop de les entitats que ofereixen serveis de distribució (12,8%). La quarta posició és pel desenvolupament de materials, opció per la qual opten el 10,9% de les companyies.

Més enllà de les empreses, l’estudi reivindica el paper que juga l’ecosistema d’investigació català en l’auge de la impressió 3D, amb entitats com l’agrupació XaRFA, el centre IAM3DHUB, el 3D Incubator del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) o l’acceleradora Think In 3D, ubicada al TecnoCampus de Mataró. També es mencionen les aplicacions de la tecnologia 3D en el sector de la salut que han aplicat centres sanitaris com l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona o bé el Parc Taulí de Sabadell.

Sostenibilitat i IA

Segons l’informe d’ACCIÓ, una de les principals causes de l’auge internacional de la impressió 3D és la seva compatibilitat amb la creació de solucions sostenibles amb el medi ambient, ja que aquestes tècniques generen menys residus, permeten allargar la vida útil d’altres productes i sovint són reciclables. La disciplina també ha guanyat pes fruit de l’escassetat de components tecnològics després de la pandèmia, atès que ha permès fabricar noves peces i productes sense la necessitat d’importar-los. Una altra de les raons que expliquen el creixement del sector és la intel·ligència artificial, una tecnologia que ha millorat els controls de qualitat i l’eficiència en la producció, a més a més de reduir la barrera d’entrada als usuaris que no disposin de prou coneixements tècnics i informàtics.

Pel que fa al futur de la disciplina, l’estudi menciona que un dels àmbits que cada vegada guanya més visibilitat és la impressió 4D, aquells productes que, un cop fabricats, poden reaccionar al seu entorn de diverses maneres, com doblegant-se, contraient-se o reduint-ne la mida, entre altres. Aquesta tècnica es considera un pas més en l’evolució de la impressió 3D i comença a guanyar pes en diversos sectors, com l’enginyeria aeroespacial, l’automoció, la salut, l’embalatge o la moda.

Etiquetes