El 76% de la població del Moianès tindrà fibra òptica de la Generalitat aquest estiu

La comarca incrementarà en 12,6 km nous la infraestructura

Redacció

La fibra òptica arribarà al 84% de la població a finals del 2020
La fibra òptica arribarà al 84% de la població a finals del 2020 | CC0

El pla d’acceleració del desplegament de la xarxa de fibra òptica de Catalunya permetrà al 76% de la població del Moianès disposar-ne d’accés aquest estiu. A finals de juliol, s’hauran estès 12,6 quilòmetres nous de fibra a la comarca, que incrementaran fins a 39,6 quilòmetres la seva infraestructura. 

Amb aquestes accions, la comarca passa de tenir 1.652 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.260 habitants, i el 40% dels municipis de la comarca disposaran de connexió a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. D’aquesta manera, el Moianès passa de tenir dos municipis connectats (Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló) a tenir-ne quatre en total amb la incorporació de Castellterçol i Moià, amb gairebé mig milió d’euros d’inversió.

La fibra òptica arribarà al 84% de la població a finals del 2020

Aquest desplegament forma part del pla del Govern per assegurar la connectivitat a diverses zones del territori en un moment clau amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats i la vertebració territorial. L’objectiu és connectar les 13 capitals de comarca que falten (Falset, Vielha, Puigcerdà, Moià, Montblanc, Valls, Gandesa, Solsona, Borges Blanques, Sort, Banyoles, El Vendrell i Pont de Suert) i fins a 51 municipis de 16 comarques al seu pas.

Accelerat per la pandèmia

Al final del 2020, la cobertura amb la xarxa de fibra òptica s’haurà estès al 84% de la població en un pla que ha tingut un cost de licitació de 10 milions d’euros.

La finalització del desplegament de la xarxa va ser aprovat el pasat mes d’octubre, però el context de crisi sanitària pel coronavirus ha portat la Generalitat a accelerar les obres. La voluntat és garantir la connectivitat a tot el territori i especialment en un moment en què el confinament ha provocat uns increments de trànsit d’internet, de mitjana, d’entre un 50% i un 80% a Catalunya i han convertit la connectivitat en un bé de primera necessitat per donar resposta a les noves necessitats econòmiques i socials com ara teletreballar, la formació online, garantir el comerç online, els tràmits i les relacions socials en línia.