La realitat virtual: una oportunitat formativa i laboral després de la pandèmia

La tecnologia permetrà generar i millor 23 milions de feines d’arreu del món l’any 2030

Categories:

Redacció

La venda de dispositius de realitat virtual augmentarà un 23 % el 2021 respecte del 2019
La venda de dispositius de realitat virtual augmentarà un 23 % el 2021 respecte del 2019 | Pixabay

La pandèmia ha accelerat la introducció de la tecnologia, i els experts en realitat virtual apunten cap a la formació com uns dels àmbits on més s’ha notat. “El confinament i el risc de contacte físic han augmentat el nombre d'empreses i institucions que recorren a aquesta tecnologia, i això farà que acabi ocupant un lloc estratègic en la nostra societat”, afirma el director general d'Immersium Studio, Lluís Villarejo. I no només es notarà en escoles, instituts i universitats, també en la capacitació de treballadors. La consultora PwC va oferir una formació presencial i telemàtica a un grup de treballadors nord-americans per mitjà de la realitat virtual amb uns resultats satisfactoris: van aprendre quatre vegades més ràpidament i van estar quatre vegades més concentrats i, a més, van tenir un 275 % més de confiança en les seves aptituds. “Qui utilitza aquests dispositius, disposa d'experiències educatives vivencials i realistes en les quals pren decisions, viu en primera persona les conseqüències i les pot comparar sense por amb les conseqüències del món real”, explica Villarejo.

El mateix Immersium Studio està desenvolupant un projecte per a 20.000 professionals de la salut de tot Europa sense experiència en unitats de cures intensives (UCI) per dotar-los de les “habilitats bàsiques” per treballar en aquestes unitats en cas que hi hagi una altra gran onada de covid-19. “Aquest programa aporta un valor afegit i complementa el currículum tradicional”, exposa Villarejo.

“Un error en realitat virtual és un error menys en la realitat”

L'empresa també ha engegat un altre projecte perquè els metges aprenguin a comunicar “males notícies” a les famílies dels malalts amb la generació de situacions en vídeo 360°. “És una situació difícil d'entrenar i en la qual interessa que l'estudiantat sàpiga gestionar les seves emocions abans d'afrontar la situació real”, apunta el director general, que exemplifica en una frase la potencialitat d'aquest mitjà: “Un error en realitat virtual és un error menys en la realitat”.

Impacte transversal

Però la formació no és l'únic camp en què aquesta mena de tecnologia pot ajudar després de la pandèmia, sinó que són moltíssims els sectors en què el fet d'aplicar-la pot donar resultats òptims. “Té un impacte transversal”, considera Villarejo, que també aconsella “ser selectius per maximitzar-ne el valor afegit”.

“Ja hi ha una gran demanda laboral de professionals i no solament de perfils tècnics”

Com que les possibilitats d'ús de la realitat virtual són múltiples, també són moltes les oportunitats d'ocupació. Segons el director general d'Immersium Studio, “ja hi ha una gran demanda laboral de professionals i no solament de perfils tècnics”. A més de programadors, enginyers de so immersiu, dissenyadors 3D i experts en Unity o Unreal, també es necessiten narradors d'històries i creadors de conceptes o històries immersives.

Democratització de la tecnologia

L'auge de la realitat virtual i els avantatges augmentats per la pandèmia fan que els estudis apuntin que 23 milions de feines d'arreu del món seran millorades amb realitat virtual l'any 2030 o al fet que la venda de dispositius per utilitzar aquesta tecnologia augmentarà un 23 % el 2021 respecte del 2019.

“Actualment, l'accés a aquests aparells no és un obstacle”, defensa Villarejo, “és tan senzill com invertir sis euros a comprar unes ulleres de realitat virtual de cartró plegable (cardboard) i utilitzar un smartphone”. A partir d'aquí, admet que hi ha més nivells de sofisticació, però considera que el punt inicial no pot ser més baix.