Les dades i la intel·ligència artificial milloraran la xarxa d’autopistes

Abertis i IBM col·laboren en l’aplicació de la tecnologia per oferir solucions que millorin el trànsit i la seguretat, i contribueixin a la sostenibilitat en carretera

Categories:

Redacció

Abertis i IBM s'alien per aplicar la innovació a les autopistes
Abertis i IBM s'alien per aplicar la innovació a les autopistes | Abertis

Abertis i IBM han signat un acord de col·laboració de 3 anys per engejar un “garatge d’innovació”, un programa per dissenyar i aplicar solucions tecnològiques en la gestió de la xarxa d’autopistes, segons informen en un comunicat. Mitjançant les dades, la intel·ligència artificial, la internet de les coses i el núvol, entre altres, preveuen incidir en el trànsit, la seguretat viària i la sostenibilitat mediambiental.

L’aliança entre les companyies preveu obtenir resultats a curt i mitjà termini, pel que ja s’han posat en marxa quatre projectes. El primer és un sistema per monitorar constant de les autopistes per prevenir la degradació del paviment i optimitzar el manteniment basat en tecnologia analítica predictiva alimentada per informes d’inspecció normativa, historial d’obres, sensors de l’estat de les carreteres, trànsit, estadístiques del clima i prediccions del temps.

L’equip de professionals també treballa en un sistema d’intel·ligència artificial i predicció del temps per reduir l’impacte ambiental i en el trànsit de els operacions durant l’hivern per fer front al fred i el gel. Així mateix, s’ha aplicat una iniciativa per eliminar les barreres i facilitar la mobilitat a través de la geolocalització. La previsió és implantar un sistema de pagament telemàtic per a tot tipus de vehicles i vies, compatible amb automòbils connectats.

L’últim projecte que ja s’ha activat permet oferir solucions personalitzades als clients a partir del big data. A través de l’estudi del comportament del client, es podran detectar impagaments, fer millores a la infraestructura per reduir el trànsit i la contaminació, i donar suport a la solució destinada a eliminar les barreres d’accés i sortida a les vies.