El sector de la proteïna alternativa es consolida a Catalunya amb més de 100 empreses
Els productes que substitueixen els aliments d’origen animal a partir de cèl·lules i noves fonts presenten una clara tendència a l’alça en l’àmbit mundial
Categories:
La proteïna alternativa cada cop és més habitual en el nostre dia a dia. Es tracta d’aquells productes que substitueixen aliments d’origen animal, com són la carn o llet, a partir de cèl·lules i noves fonts de proteïnes com insectes, bolets o algues. Segons un estudi d’ACCIO, són 103 les empreses a Catalunya que es dediquen a aquest sector, amb tendència a l’alça, i facturen 269 milions d’euros. Més enllà d’organitzacions, també formen part d’aquest teixit empresarial plataformes de transferència tecnològica, incubadores, universitats i centres de recerca.
L’informe apunta que aquesta indústria ha crescut en els últims anys a escala global amb la conscienciació de consumir aliments d’origen vegetal fins a arribar enguany a facturar 27.000 milions de dòlars. El Principat no és una excepció i ja disposa de referents al mercat, que generen de forma agregada més de 900 llocs de treball. Del total de companyies registrades, el 36,9% fa menys de deu anys que van iniciar la seva activitat i més dels dos terços són pimes.
ACCIÓ també assenyala en aquest estudi la importància de les exportacions, ja que set de cada deu empreses dedicades a la proteïna alternativa ho fan de manera regular. A la vegada, s’apunta a països com Singapur, el Canadà, la Xina, Austràlia i Sud-àfrica com a principals mercats. El repte de futur marcat per part de l’administració és impulsar el desenvolupament tecnològic per tal que, a curt termini, s’arribin a unes capacitats de producció equivalents a l’alimentació tradicional.