Barcelona serà el banc de proves dels avatars cibernètics que prepara el govern japonès
Al campus de la UPC s’assajaran les interaccions entre humans i els ‘ciborgs’ teleoperats que promou el Ministeri de Tecnologia nipó per a que supleixin activitats quotidianes de les persones
Categories:
El govern del Japó ha escollit Barcelona, i més concretament el campus Diagonal Sud de la UPC, com a indret per posar a prova la interacció entre persones i avatars teleoperats que puguin suplir les activitats quotidianes dels humans en diversos àmbits. El projecte, impulsat per l'Avatar Symbiotic Society i finançat per l'Agència de Ciència i Tecnologia del Japó, ja està en marxa al país nipó. Allà s’han dut a terme assajos en centres comercials i ben aviat s'estendran a escoles, hospitals i altres entorns, però ara es vol testar en un entorn diferent, en el marc d’una societat occidental.
La capital catalana no ha estat escollida per casualitat. L’únic científic no japonès dels 40 que participen en el projecte és Alberto Sanfeliu, investigador de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), una societat mixta entre la UPC i el Consell Superior d’Investigacions Científiques. La seva tasca és desenvolupar un nou model cooperatiu social per aquests nous avatars que es basi en la vinculació entre les percepcions dels robots, les intencions i les accions que acabin fent.
Una solució contra el descens de la natalitat
La idea de base que hi ha al darrere dels ‘avatars simbiòtics’ és fer realitat una societat en què qualsevol persona, independentment de les seves limitacions físiques, cognitives o sensorials, pugui exercir un rol social actiu sense restriccions. Per aconseguir-ho, aquests ciborgs podrien transmetre íntegrament les accions i reaccions de la persona en qualsevol escenari i activitat social, i suplir-la en la seva activitat diària, ja sigui a la feina, a classe, en les visites al consultori mèdic o en la realització de gestions quotidianes.

Les autoritats japoneses es plantegen aquesta ambiciosa iniciativa com una solució a la disminució de la natalitat, l'envelliment de la població i l'escassetat de mà d'obra. Al capdavant hi és l'enginyer Hiroshi Ishiguro, considerat com un dels cent principals genis del món actual per la seva recerca en el camp de la robòtica i el desenvolupament de gran quantitat d'humanoides i androides. Entre altres, és famós pel desenvolupament de geminoides, androides amb l'aspecte d'una persona real i que ha replicat amb la seva pròpia aparença física i també d'altres persones.
La primera escenificació de la relació entre Barcelona i les autoritats nipones és el 1r Simposi Japó-Espanya, que té lloc avui divendres a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. La trobada reunirà un centenar d'investigadors internacionals per explorar la viabilitat tècnica de la societat simbiòtica i analitzar les implicacions ètiques i legals d'aquest nou escenari.