Llancen el primer xip que permetrà manejar la IA generativa als mòbils

Els dispositius que incorporin el nou Snapdragon 8 podran fer funcionar models de llenguatge, sistemes de reconeixement de la parla i esborrar objectes no desitjats d’un vídeo

Redacció

El Xiaomi 14 serà el primer model en incorporar el xip Snapdragon 8 Gen 3, creat per la nord-americana Qualcomm
El Xiaomi 14 serà el primer model en incorporar el xip Snapdragon 8 Gen 3, creat per la nord-americana Qualcomm | Anshel Sag (Twitter/X)

Qualcomm, el fabricant líder mundial de semiconductors i principal proveïdor de xips per a mòbils, ha anunciat la creació del primer xip per a smartphones d’alta gamma capaç de suportar l’execució de models d’intel·ligència artificial generativa.  

Els telèfons que incorporin l’anomenat Snapdragon 8 Gen 3 podran fer funcionar models de llenguatge com el LLaMA 2, de Meta; Whisper, d’OpenAI, o l’Stable Difussion, de Stability AI, així com tecnologies de reconeixement de la parla i d’altres sistemes basats en l’aprenentatge automàtic. 

El nou xip fa servir un processador (CPU) de 8 nuclis i una unitat de processament neuronal (NPU) que permetran a l’usuari accions com expandir imatges més enllà dels seus límits originals, esborrar objectes no desitjats d’un vídeo i optimitzar la qualitat dels enregistraments en entorns nocturns. Els mòbils que l’incorporin també seran capaços d’utilitzar pantalles 4K (a una taxa de refresc màxima de 60 Hz), fer fotografies de fins a 64 megapíxels i vídeos amb resolució 8K.

El primer model que incorporarà aquest nou xip ‘prodigiós’ serà el Xiaomi 14, que és a punt d’aparèixer al mercat. OnePlus, OPPO, Asus, Realme, Honor, Sony, Vivo y ZTE són d’altres companyies que ja han confirmat que l’inclouran en els seus models.

La interconnexió entre dispositius de diferents marques, a prop

Paral·lelament, la californiana Qualcomm ha presentat dues novetats més: un xip per a PC basat en la tecnologia ARM (la mateixa que usa per als smartphones) i una plataforma que permetrà connectar productes de diversos sistemes operatius i treballar com si es tractessin d’un sol dispositiu, gràcies a la compartició de dades.

El xip per a ordinadors rep el nom de X Elite i promet que podrà facilitar la creació de processadors més eficients i silenciosos (requeriran sistemes menys agressius de refrigeració) i amb autonomies més perllongades. Pel que fa al rendiment, en les proves realitzades la seva CPU ha demostrat ser un 50% més potent que la de l’Apple M2 i el doble de ràpida que la de l’Intel Core I7-13800H, amb el mateix consum de watts.

La plataforma Seamless, per la seva banda, farà possible la connexió entre ginys com el mòbil, l’ordinador, la tauleta i el rellotge intel·ligent, però de diferents marques. Així doncs, es podran connectar teclats i micròfons a diversos dispositius de diferent fabricant sense haver-los d’anar intercanviant, o es podran moure arxius, mitjançant el sistema d’arrossegar i deixar anar, entre Windows i Android, per exemple.